Proizveden posljednji Land Rover Defender

Land Rover Defender posljednji primjerak 01

Proizveden posljednji Land Rover Defender

Sa proizvodnih traka tvornice britanske Solihull sišao je posljednji Land Rover Defender. U proteklih 68 godina u ovoj tvornici proizvedeno je 2.016.933 ovih popularnih vozila, koja su zbog dvojih mogućnosti postala poznata u cijelom svijetu.

Prvi Land Rover Defender proizveden je 1948. godine i predstavljen na sajmu automobila u Amsterdamu. Pokretao ga je 1.6 litreni 4-cilindarski motor sa svega 50 KS, a mogao se nabaviti po cijeni od 450 £. U to doba, britanska industrija nalazila se u teškom periodu posljeratne obnove.

Land Rover Defender posljednji primjerak 02

Budući da su zalihe čelika bile neznatne, odlučeno je da se karoserija za Defender proizvodi od aluminija, kojega je bilo znatno više. Konstruktori su iskoristili činjenicu da je aluminij lakši od čelika i manje podložan koroziji, što je rezultiralo vozilom koje je lagano, nezahtjevno za održavanje i veoma trajno. To je razlog da su tako postavljene osnove zadržane do kraja proizvodnje.

Land Rover Defender posljednji primjerak 03

Kako bi svečano obilježili proizvodnju posljednjeg modela „ispraćaju“ je prisustvovalo preko 700 bivših i trenotno uposlenih radnika koji su radili na ovom modelu.

Land Rover Defender posljednji primjerak 04

Ipak, to ne znači kraj za Defendera, jer konstruktori već rade na sasvim novom vozilu, a proizvođač najavljuje novi Heritage Restoration programme (program restauracije naslijeđa) u kojem će se stara, ova i ovakva vozila restaurirati i održavati, uz korištenje originalnih rezervnih dijelova i posebno stručno obučenih radnika.

Land Rover Defender posljednji primjerak 05