Kia Niro PHEV osvojio prestižnu nagradu Red Dot

KIA Niro PHEV

Kia Niro PHEV osvojio prestižnu nagradu Red Dot

Kia Niro je za svoju priključno hibridnu izvedbu (PHEV, Plug-in Hybrid) dobio nagradu Red Dot Design Award u kategoriji “Dizajn proizvoda.” Nagrada je dokaz Kijine posvećenosti dizajnu inovativnih, visokokvalitetnih vozila koja ispunjavaju potrebe kupaca, a ujedno ostaju u središtu najsavremenijeg dizajna.

Priključno hibridnog Nira odlikuje emocionalna, ali ujedno i racionalna dizajnerska estetika koja se temelji na Kijinom dizajnerskom duhu “Opposites United”. Namjenski izgled za kojim se okreću glave osmišljen je da inspiriše kretanje. Bitni elementi uključuju savremeno dizajnirana ugaona dnevna svjetla koja podsjećaju na otkucaje srca (“Heartbeat”), specifičan Aero C stub, odvažno dizajnirane panele za zaštitu podvozja i obloge koje naglašavaju robustan izgled elektrificiranog crossovera. U kombinaciji s najnovijom evolucijom Kijinog „tigrovog lica“ model utjelovljava Kijin prepoznatljiv dizajn.

Kia Niro je u ponudi i s hibridnim i električnim pogonom

Kia Niro ima u svojoj ponudi tri elektrificirane pogonske sklopove: električni, hibridni i priključni hibrid. U skladu s izborom ekološki prihvatljivije vožnje su sve tri izvedbe opremljene i s ekološki prihvatljivijim materijalima u unutrašnjosti, od recikliranih tapeta na plafonu, boje bez hlapljivih organskih tvari u oblogama vrata te presvlake sjedišta od veganske poliuretanske (PU) kože, napravljene od materijala Tencel od drveta eukaliptusa. Pored toga prtljažni rolo sadrži 75 posto recikliranih vlakana.

“Drago nam je da smo dobili ovu nagradu za Kia Niro Plug-in Hybrid,” rekao je Sjoerd Knipping, podpredsjednik Kia Europe zadužen za marketing i proizvode. “Ovo priznanje je dokaz napornog rada naših dizajnerskih i inžinjerskih ekipa te pobjedničke naravi naše filozofije ‘Opposites United’. Počastvovani smo da smo dobili priznanje Red Dot Design Award za naš rad i radujemo se da ćemo i dalje pomjerati granice automobilskog dizajna.”

KIA Niro PHEV

Nagrada Red Dot Design Award je jedno od najpoželjnijih priznanja s područja kvaliteta dizajna. Žiri, sastavljen od međunarodnih stručnjaka, svake godine provjerava kvalitet dizajna i stepen inovativnosti prijavljenih radova.

Od 2009. godine je to za Kiju već 28. nagrada Red Dot

Ovo dostignuće slijedi dugom nizu nagrada za dizajn koje je osvojila Kia. Posljednji uspjeh modela Niro Plug-in Hybrid je već 28. nagrada Red Dot koju je od 2009. godine osvojio neki model Kije. Lani je model EV6 krunisan kao “Best of the Best” zbog svog pionirskog i u budućnost usmjerenog dizajna, a 2021. je nagradu Red Dot za dizajn proizvoda osvojio i Kia Sorento.

Vozila Kia nisu jedini proizvodi Kia koji su posljednjih godina pokupili priznanja za dizajn. 2022. godine je nagradu Red Dot Design Award dobio i “Moving Inspiration Project”, dizajnerska instalacija koja naglašava filozofiju brenda u Italiji. Ove nagrade dokazuju da je korporacija i dalje sposobna stvarati izuzetne proizvode koji pomjeraju granice dizajnerske odličnosti.

Kategorije: Vijesti