Kia u Mozambiku pokrenula novi ‘Green Light’ projekt

Kia Green Light Project (Medium)

Kia u Mozambiku pokrenula novi ‘Green Light’ projekt

Iz korporacije Kia Motors izvještavaju o širenju postojećih globalnih programa korporativne društvene odgovornosti (CSR), ‘Green Light Project’, a informacija je objavljena prilikom svečanosti otvorenja nove Green Light škole u Heleni, u Mozambiku.

Svečanosti je prisustvovalo 1.500 posjetilaca, među kojima su bili i g. Agostinho Trinta, državni sekretar na tamošnjem ministarstvu obrazovanja, i gđa. Regina Miguel Langa, mjesna sekretarica za obrazovanje. Tu su bili i ljudi iz Kije odgovorni za projekt, g. Mun-Yong Chung, predsjednik regionalnog sjedišta Kije za Bliski istok i Afriku, i g. Chang-Muk Choi, vođa odjela za korporativnu društvenu odgovornost u korporaciji Kia Motors.

Od nastanka projekta globalne društvene mobilnosti 2012. godine u Kiji žele uskraćenoj omladini u nekim od najsiromašnijih predjela svijeta omogućiti veći pristup do zdravstvenih usluga i obrazovanja. Kijina najnovija inicijativa u okviru projekta Green Light School je nakon dvije godine ulaganja u Tanzaniji i Malaviju prva ovakva u Mozambiku.

Korejci će dati i vozila koja će olakšati rad škole – školske autobuse i sanitetno vozilo. Prva faza projekta u Mozambiku trajaće do 2018. godine. Kia planira da u sljedećih pet godina za projekt ukupno izdvoji čak 14 miliona dolara.

Pored podrške razvoju obrazovne infrastrukture Kia u narednih pet godina namjerava donirati i za kupovinu školskih materijala i medicinskih pomagala, prvenstveno onih protiv malarije. Dodatna podrška lokalnim službenicima i žiteljima obezbijediće nezavisnost Green Light škole u budućnosti.

Chang-Muk Choi tom prilikom je rekao: “Od 2012. Kia je u projekt Green Light uložila oko dva miliona dolara godišnje i širom Afrike namjeravamo krenuti sa još dva dodatna projekta. S tim projektima se nadamo da ćemo na tim područjima pružiti veće mogućnosti za uskraćene osobe i poboljšati njihov kvalitet života.”

U avgustu će Kijini volonteri iz različitih dijelova svijeta posjetiti mjesto Kijinog prvog Green Light projekta u Tanzaniji i zajedno s lokalnim stanovništvom učestvovati u njihovim aktivnostima. Kia u sljedećih 12 mjeseci namjerava svoj projekt Green Light proširiti i na Etiopiju.

Kategorije: Vijesti