Lamborghini ne odustaje od V12 motora

Novitec Lamborghini Aventador Roadster 01

Lamborghini ne odustaje od V12 motora

Trenutni vladajući trendovi u automobilskoji industriji podrazumjevaju elektrifikaciju, smanjenje zapremine i broja cilindera. Ipak u Lamborghiniju i dalje ostaju vjerni tradicijonalnim V12 motorima. Kada su u pitanju prestižni modeli istim putem idu Ferrari, Mercedes i Aston Martin.

Stefano Domenicali, šef Lamborghinija, objasnio je da nema bilo kakve dileme u vezi sa nastavkom korištenja V12 motora. „Naši najvažniji kupci i dileri širom svijeta kažu: „Molimo vas, ne dirajte V12 motor“, tako da ćemo nastaviti u tom pravcu.“ Ipak, nisu samo zahtjevi kupaca u pitanju. Po Domenicaliju i dalje ima prostora za napredak.

„Kratkoročno gledajući još uvijek ima razvojnog potencijala kada je V12 u pitanju. Naravno, mi moramo da razumijemo šta tržište nalaže u smislu emisije ispušnih plinova i regulative ali ne vidim da će to biti problem. Mi smo uvijek otvoreni za evoluciju tržišta“, rekao je Domenicali.

Mclaren P1 special 01

Ta evolucija u poslednje vrijeme naginje elektrifikaciji. Perjanica „vječitog rivala“, Ferrarija, ima uparen V12 motor sa hibridnim sistemom, a slično je i sa V8 u Porscheu 918 Spyder i McLarenu P1. Ova tri hibrida su nešto sasvim drugo i potentniji su (i skuplji) od Aventadora LP750-4 SV. Hibridi predstavljaju blisku budućnost, očigledno i za Lamborghini.

„Ne možemo biti mimo svijeta i budućnosti, ali želimo da ostvarimo balans. Ono što nam je potrebno je da se uvjerimo je da će nam tehnologija elektrifikacije donijeti prednost. U tom slučaju smo spremni da zauzmemo taj smijer. Ukoliko posedujete Lamborghini, želite da ga vozite, gajite strast prema tome, i mi to moramo da zadržimo. Ipak, nova tehnologija je relevantna za vozača. Na primjer, ukoliko ste na trkačkoj stazi, možete imati „head-up“ ekran koji vam sugeriše kako da maksimizujete svoje performanse kada prolazite kroz krivine, koristeći telemetriju koju posjedujemo.”, rekao je Domenicali.

Kategorije: Vijesti