Lexus Design Award

Lexus Design Award

Danas je na Sedmici dizajnera koja se održava u Tokiju, Lexus objavio početak takmičenja za Lexus Design Award: međunarodno takmičenje kojim se mlade dizajnere iz različitih oblasti djelovanja, kao što su arhitektura, produkt dizajn i moda, želi potaknuti na učešće. Ovom inicijativom Lexus želi pospješiti kreativnost i pružiti podršku mladim dizajnerima širom svijeta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Žiri kojeg čini šest stručnjaka će odabrati 10 finalista. Od 10 finalista, dvojica će imati jedinstvenu priliku da rade sa svjetskim poznatim dizajnerima, koji će nadgledati izradu njihovog prototipa. Naime, u periodu od februara do marta 2013. godine, njihovi mentori će biti produkt dizajner Sam Hecht i arhitekt Junya Ishigami, a biće im osigurana i finansijska podrška za troškove produkcije prototipa.

Svi finalisti će imati priliku prezentirati svoje radove na Sedmici dizajna u Milanu 2013. godine, dok će dva izrađena prototipa i radovi preostalih finalista biti prezentirani medijima i javnosti u Lexus izložbenim salonima.

Tema Lexus Design Award 2012. godine je ‘motion’ (pokret), koncept koji je direktno povezan sa svakodnevnim životom ljudi. Odabirom teme, Lexus želi potaknuti inovatore koji dijele vrijednosti filozofije Lexus dizajna da ponude svoje originalne ideje.

Period apliciranja počinje danas i traje do 31. decembra, 2012. godine.

Kategorije: Vijesti