Mazda povećala polugodišnji profit

2014 Mazda6

Mazda povećala polugodišnji profit

Mazda Motor Corporation je na putu ka još jednoj rekordnoj godini, nakon objavljivanja poslovnih rezultata prve polovine fiskalne godine. Proizvođač automobila objavio je prihod od prodaje od 10.5 biliona € između aprila i septembra, što je povećanje od 16% u odnosu na isti period prethodne fiskalne godine. Operativna dobit je dostigla iznos od 748 miliona €, što je povećanje za 41%, dok je neto dobit rasla gotovo četverostruko do 671 milion €. Još je značajnije što se ovaj rezultat mjeri sa rezultatom najbolje poslovne godina Mazde u 94 godine dugoj istioriji (fiskalna godina koja je završila u martu 2014.)*

Prodaja vozila je globalno rasla za 6% do 669.000 vozila, dok je europska prodaja rasla za 21% do 90.000** vozila. Značajan rast prodaje je, osim u Europi, zabilježen i u Sjevernoj Americi – 14% i Kini – 19%.

Mazdin uspjeh dolazi na krilima nove generacije automobila, predvođene Mazdom3, što je pokazatelj da je kombinacija SKYACTIV tehnologije i KODO dizajna pun pogodak. A ova generacija ima još
uzdanica – u Japanu, gdje je proglašena za Automobil godine, već su stigle prve narudžbe za potpuno novu Mazdu2. Uskoro, ovaj automobil stiže u Europu i na druga tržita.

Ostali novi modeli će uslijediti u 2015. godini, uključujući mali SUV Mazdu CX-3, te osvježene verzije Mazde6 i MazdeCX-5. Sa svim ovim proizvodima u planu, Mazda je uvjerena u ispunjavanje ciljeva fiskalne godine, bez obzira na globalna ekonomska kretanja. Kompanija očekuje da će prodati 1,42 miliona vozila u 12 mjeseci do kraja marta 2015., što će biti povećanje od 7% u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu. Prognoza ostvarenog operativnog profita ostaje nepromijenjena – očekuje se da će biti za oko 15% veći nego prethodne fiskalne godine tj. oko 1,5 milijardi €.

Kategorije: Vijesti