Mercedes-Benz EQS: Novi detalji o vodećoj električnoj limuzini

Mercedes EQS

Mercedes-Benz EQS: Novi detalji o vodećoj električnoj limuzini

Mercedes-Benz EQS prva je električna limuzina proizvođača iz Stuttgarta koja će biti zvanično predstavljena 15 aprila tekuće godine. Kako se bliži datum premijere ovaj proizvođač sve više otkriva detalja o novom modelu.

Mercedes-Benz EQS u početku bit će ponuđen u dva nivoa opreme: EQS 450+ i EQS 580 4MATIC +, s AMG varijantom koja će biti ponuđena nešto kasnije. Izvedba 450+ ima električni pogonski sklop koji Mercedes naziva „eATS“ i koji pokreće zadnje točkove, a za to je zaduženo 329 KS i 568 Nm okretnog momenta. Izvedba 580 4MATIC + imat će eATS pogonski sistem na svim točkovima, a pokretat će ih 516 KS i 830 Nm okretnog momenta.

Najveća brzina na svim modelima elektronski je ograničena na 210 km/h, vjerovatno radi očuvanja dometa. Što se tiče dometa, EQS bi trebao s jednim punjenjem preći oko 770 km. Taj broj vjerovatno odgovara bateriji kapaciteta od 107,8 kWh, mada će biti dostupna i slabija od 90 kWh.

Mercedes EQS

Impresivnu autonomiju moguće je postići dijelom zahvaljujući rekordno niskom koeficijentu otpora zraka koju ovaj automobil ima, svega 0,20. Nizak koeficijent otpora također pomaže u tišoj kabini, jer automobil sada glatko klizi zrakom, smanjujući buku vjetra.

Što se tiče punjenja, EQS se može puniti do 200 kW na brzim stanicama za punjenje istosmjernom strujom – koje mogu nadopuniti domet od oko 300 km za 15 minuta – ili do 22 kW sa opcionim ugrađenim klima uređajem punjač.

Mercedes EQS

Kategorije: Vijesti