Mercedes-Benz ulaže novu milijardu dolara u EQ porodicu

Mercedes-Benz ulaže novu milijardu dolara u EQ porodicu

Mercedes-Benz će proširiti i restrukturirati svoju 20 godina staru fabriku u Vanceu, Alabama, i pripremiti je za proizvodnju svoje EQ porodice električnih automobila.

Kao dio strateškog plana kompanije za elektrifikaciju cjelokupne ponude modela do 2022, Mercedes će uložiti oko milijardu dolara u fabriku.

“Sa proizvodnim lokacijama za električna vozila i baterije u Evropi, Kini i sada u SAD-u, naša globalna mreža je spremna za doba električnih vozila. Zahvaljujući modernizaciji fabrike u Tuscaloosi, moći ćemo brzo da povećamo proizvodnju modela EQ u SAD-u”, rekao je Markus Schaefer, član divizionog odbora Mercedes-Benz automobila odgovornih za proizvodni i lanac snabdijevane.

Očekuje se da će rekonstrukcije objekta početi iduće godine, dok će stvarni proces montaže vozila EQ početi na početku naredne decenije. Prema preliminarnim detaljima, investicija od milijardu dolara mogla bi da stvori više od 600 radnih mjesta u regionu.

Mercedes već prima narudžbe za još ne predstavljenu verziju EQ SUV vozila u Norveškoj. Prve isporuke zakazane su za 2019. godinu.

Kategorije: Vijesti