Michelin i Corvette

Michelin pneumatici na Chevrolet Corvette Stingray Convertible 2014.

 Chevrolet Corvette Stingray convertible

Kao ekskluzivni dobavljač pneumatika za model Chevrolet Corvette Stingray za 2014., Michelin danas slavi Chevroletovo predstavljanje ove ikone modela s otvorenim krovom na središnjem podiju Ženevskog salona automobila 2013.

Michelin, vodeći svjetski proizvođač pneumatika, nedavno je označio značajan datum na Sjevernoameričkom međunarodnom salonu automobila 2013, koji je održan u siječnju, s najavom da će MICHELIN® pneumatici, po prvi put biti ekskluzivni dobavljač originalne opreme za kompletnu gamu modela Chevrolet Corvette Stingray za 2014. godinu.

Model Corvette Stingray convertible će koristiti jednaku šasiju i jednake standardne pneumatike kao i coupe model, MICHELIN Pilot® Super Sport® ZP, pneumatik jako visokih performansi, specifično razvijen za model Corvette kroz suradnju koja je započela na trkaćim stazama Američke Le Mans serije.

To, što je odabran kao ekskluzivni dobavljač za model Corvette Stingray, za Michelin znači značajan uspjeh, nakon što je ovaj pneumatski div također dobio ugovore za ugradnju svojih pneumatika na modele Corvette ZR1 iz 2009. i Corvette Z06 iz 2011.

“MICHELIN Pilot Super Sport ZP pneumatik pravi je primjer Michelinove predanosti inovacijama i našeg cilja da u svaki pneumatik koji proizvodimo unesemo najbolje performanse,” rekao je John Moloney, potpredsjednik marketinškog odjela za originalnu ugradnju, za Sjevernu Ameriku. “Dokaz je u performansama; vlasnici modela Corvette Stingray za 2014., uživati će u pneumatiku koji je specifično namješten za njihovo vozilo i osigurava upravljanje, držanje ceste, stabilnost u zavojima i progresivnost u vožnji, koje i očekuju – na stazi ili vožnji sa spuštenim krovom po otvorenoj cesti.”

Corvette Stingray Cabriolet3

Michelin te je usko surađivao s razvojnim timom modela Corvette kako bi konstruirao i proizveo pneumatik koji odgovara performansama vozila. Tijekom procesa razvoja vozila, Michelin je potrošio više od 12.000 sati za konstrukciju pneumatika koristeći najmodernije računalno modeliranje pneumatika, te je kroz subjektivne testne vožnje prešao tisuće kilometara. Iskorištavajući svoj puni arsenal iskustva i tehnologije, kompanija je razvila dva Pilot® Super Sport® ZP pneumatika, jedinstvena za model Corvette Stingray, jedan za standardne coupe i kabriolet modele, a drugi za obje izvedbe karoserije sa Z51 Performance paketom.

Tehnička postignuća MICHELIN Pilot® Super Sport® ZP ljetnog pneumatika uključuju:

  • Michelinovu inovativnu tehnologiju jako visokih performansi, uključujući napredna rješenja u mješavini profila, prilagođena za bolje držanje na suhom i mokrom.
  • Oblik otiska pneumatika, koji je dobiven sofisticiranim računalnim modeliranjem i analitičkim alatima, koji se tradicionalno koriste za predviđanje naprezanja do kojih dolazi u trkaćim pneumaticima. To je prvi put da se ovi alati koriste za postizanje viših performansi nekog cestovnog pneumatika.
  • Nova, napredna unutrašnja Aramid struktura pneumatika, koja je specijalno namještena za optimalnu kontrolu kontaktne površine pri visokim brzinama i bolje upravljanje pneumatikom za visoke performanse, te duži radni vijek pneumatika.
  • Nova, specijalno razvijena unutrašnja mješavina gume, za smanjenje otpora kotrljanja i maksimaliziranje ukupne učinkovitosti vozila, bez kompromisa što se tiče drugih značajki vozila.
  • Asimetrični run-flat umetci i konfiguracija kućišta, tako su dizajnirani da prošire i naglase niz značajki pneumatika, usmjeravanjem prepoznatljivih funkcija na odgovarajuću bočnu stranicu.

“Kada nam je pružena prilika razvoja pneumatika za revolucionarnu slijedeću generaciju modela Corvette, znali smo da moramo koristiti najbolju tehnologiju koju Michelin može ponuditi,” rekao je Lee Willard, vodeći Michelinov inženjer na projektu Corvette. “MICHELIN Pilot® Super Sport® ZP pneumatik predstavlja značajan napredak u onome što je moguće ugraditi u neki pneumatik za postizanje ultra visokih performansi.”

Coupe i kabriolet model će se standardno opremati s MICHELIN Pilot Super Sport ZP pneumaticima, jedna izvedba za Corvette Stingray sa Z51 Performance paketom, a druga za standardni Corvette Stingray. Spomenuti Z51 Performance paket uzdiže model Corvette Stingray na više agresivnu razinu performansi, unaprjeđenu Michelinovim dodatnim namještanjem i razvojem, u usporedbi s MICHELIN Pilot Super Sport ZP pneumatikom koji će se ugrađivati u standardni model Corvette Stingray. Uz dvije izvedbe pneumatika Pilot Super Sport ZP, Michelin pomaže osigurati dinamiku vožnje i performanse za obje Corvettine osobnosti.

MICHELIN Pilot Super Sport ZP pneumatik, koji se kao originalna oprema ugrađuje na model sa Z51 Performance paketom, agresivno je namješten kako bi osigurao izvanredno upravljanje, prianjanje i držanje ceste. Dizajn je izveden iz kombinacije tehnologija, koje se mogu pronaći na pneumatiku MICHELIN Pilot® Sport Cup ZP, s kojim je model Corvette ZR1 iz 2012. na stazi Nürburgring postigao vrijeme kruga od 7:19,6, te bogatog iskustva iz razvoja pneumatika MICHELIN Pilot Super Sport.

Corvette Stingray Coupé1

Pneumatik MICHELIN Pilot Super Sport ZP također uključuje slijedeću generaciju mješavine profila, nastalu na trkaćim stazama, a koja se može pronaći na rekordnom Pilot Sport Cup ZP pneumatiku modela C6 ZR1 i Z06. Za razliku od MICHELIN pneumatika, koji se ugrađuje na standardni model Corvette Stingray za 2014., pneumatik Z51 uključuje prilagođenu dvostruku mješavinu i oblik profila, koja osigurava skoro trkaće slick prianjanje i razinu upravljanja, uz osiguravanje dužeg radnog vijeka profila i mogućnosti upravljanja na mokrom.

Kao kod pneumatika koji se mogu naći na standardnom modelu Corvette Stingray, napredne računalne tehnike modeliranja, korištene za dizajn trkaćih slick pneumatika za Američku Le Mans seriju, korištene su i prilikom konstrukcije pneumatika sa Z51 Performance paket. Ovaj proces je rezultirao u strukturi pneumatika i kontaktnim površinama, koji su specifično optimizirani za kritične performanse pneumatika na trkaćoj stazi.

Kategorije: Vijesti