MyKey u Fiesti

MyKey u Ford Fiesti

Nova Ford Fiesta će biti prvi evropski automobil opremljen Fordovom MyKey tehnologijom koja omogućava roditeljima postavku određenih ograničenja radi unaprjeđenja sigurnosti vožnje mlađih vozača.

Fordova ekskluzivna MyKey tehnologija omogućava vlasnicima programiranje postavki , a najčešće za mlade vozače, koje omogućavaju ograničenje maksimalne brzine prilikom vožnje, redukciju maksimale jačine zvuka audio uređaja, čak i njegovu suspenziju ukoliko vozač i suvozač nisu uredno vezali sigurnosne pojaseve. MyKey nudi i mogućnost zabrane deaktivacije sistema – Electronic Stability Control i Active City Stop koji pomažu vozačima da izbjegnu sudare pri malim brzinama.

“Svi roditelji će se složiti u jednom, a to je da su tinejdžeri stručnjaci za pronalaženje nevolja. MyKey tehnologija vlasnicima Fieste nudi mogućnost postavke osjetljivih ograničenja u korist sigurnosti mladih vozača, a samim tim i mirniju savjest njihovim roditeljima” – istakao je Peter Patzelt, MayKey projektant za Evropu.

U Europi vozači mlađi od 25 godina starosti čine dvostruko veći broj učesnika u teškim saobraćajnim nesrećama u poređenju sa ostalim starosnim grupama. Podaci koje je prikupio Ford anketirajući roditelje mladih vozača starosti između 17 – 20 godina, otkrivaju da je kod 46% ispitanih roditelja kao razlog zabrinutosti navedena upravo brza vožnja.

MyKey sistem čini dio paketa sigurnosnih opcija i pomoći vozaču kod nove Fieste, kao što su SYNC Emergency Assistance i Fordov inteligentni system zaštite sa 7 zračnih jastuka.

Ford je MyKey tehnologiju prvobitno predstavio u SAD-u, a sada je već standardni sistem u većini novih Fordovih vozila u Sjevernoj Americi. Takođe, većina novih Fiesti za Evropu sadrži MyKey sistem kao standardardnu opremu. Najzad, Ford planira da MyKey kao standardni sistem svih evropskih Ford vozila bude uveden zaključno sa 2015. godinom.

MyKey je osposobljen da prepoznaje različite postavke na istom vozilu i ponaša se u skladu sa zadanim parametrima. Sistem nudi mogućnost programiranja postavki na način da osiguravaju raspon brzine između 70 – 140 km/h, onemoguće deaktivaciju upozorenja u slučaju da se ne koristi sigurnosni pojas i ranije upozore o dostignutom režimu vožnje sa minimum goriva.

Anketa provedena na uzorku od 6.000 roditelja mladih vozača diljem Evrope govori da 53% ispitanih bi se lakše odlučilo dozvoliti vožnju automobila kćerkama i sinovima u slučaju da su vozila opremljena MyKey tehnologijom.

“Roditelji vole MyKey zato što im pomaže da obezbijede bezbjedniju vožnju i ograniče izloženost njihovih tinejdžera rizicima za volanom. Mlade vozače MyKey tehnologija oduševiće tek onda kada uvide da je upravo ona zaslužna što su njihove šanse uvećane prilikom traženja dozvole za vožnju kod roditelja.” – dodao je Patzelt.

Kategorije: Vijesti