Nagrade Red Dot 2018: nova trostruka pobjeda za Kiju

Nagrade Red Dot 2018: nova trostruka pobjeda za Kiju

Kia je osvajanjem 3 nova prestižna priznanja Red dot ponovo dokazala vrhunski rad na području dizajna svojih vozila.

Sportska limuzina Stinger, kompaktni crossover Stonic i treća generacija gradskog mališana Picanto ove godine su odnijeli pobjede u svojim kategorijama. Međunarodni žiri, koji čine stručnjaci s područja dizajna, Stingera je proglasio za ‘Najbolje od najboljeg’, čime je nagradio njegov izuzetan dizajn.

Ukupno već 21 nagrada Red Dot

Trostruka pobjeda u 2018. je nastavak Kijinog uspješnog niza, jer ovaj brend od 2009., kada je kao prvi nagradu osvojio Soul, u svojoj bogatoj kolekciji ima čak 21 nagradu Red Dot. Najnoviji uspjeh dolazi nakon još jednog trostrukog trijumfa – nagrada iF Design, koje je Kia nedavno osvojila.

“Naš globalni dizajnerski tim može biti izuzetno ponosan zbog ova tri najnovija priznanja. Ona potvrđuju Kijinu dizajnersku izvrsnost i inovativnost prepune strasti, što je još jednom pohvaljeno od strane međunarodnih dizajnerskih eksperata,” kaže Peter Schreyer, predsjednik i glavni dizajner u korporaciji Kia Motors. “Osvajanje već četvrtog priznanja ‘Red Dot: najbolje od najboljeg’ je nešto izuzetno. Moderan pristup klasičnom gran turismo stilu je u obliku Kia Stingera još jedan dokaz Kijinih visokih dizajnerskih standarda.”

Stinger, dizajniran u Kijinom evropskom dizajnerskom centru u Frankfurtu, kombinuje klasični gran turismo izgled s prostranom unutrašnjošću. Stinger, za kojeg su dizajneri inspiraciju našli u grand tourerima iz 70-ih godina prošlog vijeka, donosi elegantne fastback proporcije i mišićav izgled, koji svojim ramenima podsjeća na bocu coca-cole i naglašava pogon na zadnje točkove.

Stonic, Kijin prvi kompaktni crossover, takođe dizajniran u Frankfurtu, donosi atraktivan i odvažno dizajniran eksterijer, koji je odlično uparen s nešto višim položajem sjedenja i praktičnim SUV izgledom. To je najviše personaliziran Kijin model dosad, jer kupcima pruža širok izbor dvobojnih kombinacij eksterijera i enterijera.

Treća generacija Picanta – Kijinog najmanjeg modela – donosi mladolik i energičan karakter u A razred vozila. Mališan predstavlja prepoznatljiv dizajn i visokokvalitetnu, visokotehnološku kabinu, s mnoštvom mogućnosti prilagođavanja željama kupaca. Zahvaljujući inteligentnim dizajnerskim rješenjima se Picanto – uprkos svojim skromnim dimenzijama – može pohvaliti najvećom prostranošću u svojoj klasi.

Red Dot nagrade: prijavljenih više od 6.300 proizvoda iz 59 zemalja

Konkurs Red Dot Awards, koji se od 1955. izvodi pod okriljem dizajnerskog centra Ren-Vestfalija, važi kao jedan od najprestižnijih na svijetu na področju dizajna. Žiri čini 40 nezavisnih stručnjaka među kojima su nezavisni dizajneri, profesori dizajna i novinari.

Nagrade Red Dot podjeljuju u tri kategorije (dizajn proizvoda, komunikacijski dizajn i konceptni dizajn), i ocijenjuju ih na osnovu kriterija kao što su inovacije, formalni kvalitet, funkcionalnost i ekološka primjerenost. Za priznanja za 2018. godinu konkurisale su kompanije iz 59 zemalja, koje su prijavile više od 6.300 proizvoda.

Svečano predstavljanje red dot nagrada održaće se 9. jula 2018. u njemačkom Essenu u opernoj kući Aalto, koju je dizajnirao Alvar Aalto.

Kategorije: Vijesti