Nova ŠKODA FABIA stiže za nekoliko sedmica!

Nova ŠKODA FABIA

Nova ŠKODA FABIA stiže za nekoliko sedmica!

ŠKODA Fabia nove generacije uskoro će imati svjetsku premijeru. Ona će se tako pridružiti osvježenim grupacijskim modelima VW Polu i Seat Ibizi koji su napravljeni na MQB-A0 platformi.

Nova Fabia bit će veća od svoje prethodnice i imat će dužinu od 4.107 milimetara što će bit samo nekoliko mm kraće od Volkswagena Golf 4. Povećane dimenzije kombinovat će se zrelijim dizajnom kako je prikazano na fotografijama. Ozbiljno povećanje bit će i u prtljažniku, za 50 litara više nego na prethodnom modelu, pa će ukupni kapacitet biti 380 litara.

Češki novitet konačno će se prebaciti na MQB-A0 platformu, što mu donijeti mnoga poboljšanja, posebno u pogledu efikasnosti i tehnologije. Nova Fabia ima i značajno smanjeni koeficijent otpora s 0,32 na 0,28, što očito pogoduje aerodinamičnosti automobila, a time i njegovoj efikasnosti.

Nova ŠKODA FABIA

U ponudi motora se očekuju 1.0 litreni trocilindraši, s rasponom snage od 80 do 110 KS, a kao najsnažniji motor očekuje se 1.5 litreni TSI motor sa 150 KS i 250 Nm okretnog momenta. Turbo benzinski modeli opciono će imati i automatski DSG mjenjač sa sedam stepeni prijenosa. Očekivano, nova Fabia neće biti dostupna s dizelskim motorom.

Fabia karavan očekuje se u 2023. godinu.

Kategorije: Vijesti