Nova ŠKODA Octavia bit će poput manjeg Superba?

Skoda Octavia

Nova ŠKODA Octavia bit će umanjeni Superb?

Četvrta generacija modela ŠKODA OCTAVIA stiže na jesen ove godine.

ŠKODA gotovo u potpunosti obnovila svoju modelsku ponudu, a na jesen tekuće godine stiže četvrta generacija Octavije. Iako je Škodina ekspanzija u SUV segmentu jako uspješna, ona nastavlja obnavljati i druge segmente. Škoda je prodala 388.200 jedinica modela Octavia u 2018. godini, što je čini najprodavanijim modelom.

Namjera češkog proizvođača je da nastavi dobar plasman svojih automobila pa će na jesen predstaviti četvrtu generaciju Octavije. To će biti najsofisticiranija Octavia ikada koja bi se trebala pomjeriti prema većoj klasi. Škoda je kompaktni Scala model približila Octaviji, što automatski znači da se Octavija pomjera prema Superbu.

Nova Octavia bit će postavljena na dorađenoj MQB platformi kao i nadolazeći VW Golf 8, Seat Leon i Audi A3 te će dijeliti većinu turbinskih benzinskih i turbodizel motora s gore spomenutim modelima. Nova Octavia bit će ponuđena i sa malim plug-in hibridnim sistemom.

Dizajn nove Octavije mogao bi biti vrlo blizak obnovljenom Superb modelu. To potvrđuju i slike prototipa koji je uočen u Alpama gdje je prolazio testiranje kočnica.

Nova Octavia debitirat će na sajmu automobila u Frankfurtu u septembru, baš na svoj 60-ti rođendan.

Kategorije: Vijesti