Audi RS3 dobit će 4Motion pogon od Golfa R?

Audi RS3 SportbackAudi RS3 dobit će 4Motion pogon od Golfa R?

Audi A3 modeli nikada nisu koristili potpuno razvijeni quattro pogon na sve točkove, već sistem zasnovan na Haldexu koji se u velikoj mjeri temelji na platformi Golf.

Nova generacija RS3 Sportback i RS3 Sedan navodno će dobiti 4Motion pogon sa oznakom quattro koji već koristi novi Golf R.

Novi 4Motion pogon na sve točkove u Golfu R koristi vektorizaciju okretnog momenta, a osim razdvajanja sile između prednje i zadnje osovine, čini isto između lijevog i desnog zadnjeg točka radi optimalnog prianjanja i bržeg skretanja. Također omogućava uzbudljivo zanošenje zadnjeg kraja automobila kada odaberete drift mod vožnje.

Njemački AutoBild tvrdi da će novi Audi RS3 imati snagu od 420 KS i 500 Nm okretnog momenta. Postoji mogućnost da će se u prodaji naći “Performance Edition” koji bi mogao imati 450 KS.

Sedmostepeni automatski mjenjač s dvostrukim kvačilom usmjerit će snagu na sve točkove. Ubrzanje od 0 do 100 km/h trebalo bi biti brže za 0,4 sekunde od prethodnika, a najveća brzina trebala bi biti elektronski ograničena na 250 km/h, ali Audi Sport će je navodno podići na 280 km/h, kao opciju.

Dolazak novog Audi RS3 modela očekuje se na jesen ove godine.

Audi RS3 Sportback

Kategorije: Vijesti