Novi direktor Volvo Car Group

Carl Peter Forster novi direktor Volvo Car Group

Carl Peter Forster

Carl Peter Forster je imenovan novim članom odbora direktora Volvo Car Group (Volvo automobili)

Carl Peter Forster posjeduje izuzetno dugačko i bogato iskustvo u automobilskoj industriji. Tako je u periodu od 2004. do 2009. godine bio predsjednik General Motors Europe, a 2010. godine je bio predsjednik grupacije Tata Motors.

Od 1. septembra 2012. godine, Forster je postao glavni savjetnik Zheijang Geely Holding Group, da bi početkom ove godine postao član odbora ove kompanije.

„Gospodin Forster u Volvo donosi ogromno iskustvo i znanje o automobilskoj industriji. Njegovo duboko razumijevanje načina poslovanja i razvoja proizvoda će biti važan dodatak kompaniji Volvo u njenom procesu transformacije.“ – izjavio je Li Shufu, predsjednik Volvo Car Group.

BIOGRAFIJA

Carl Peter Forster rođen je 1954. godine u Londonu. Oženjen je i ima troje djece. Diplomirao je ekonomiju u Bonnu i aeronautički inžinjering u Minhenu. Prvo radno iskustvo stekao je 1982. godine kao savjetnik u kompaniji  McKinsey & Company. Četiri godine, kasnije zaposlio se u BMW-u, gdje je do 2000. godine radio na raznim pozicijama, a posljednja je bio član izvršnog odbora kompanije, zadužen za globalnu proizvodnju. U 2001. godini pridružio se kompaniji General Motors, gdje je ostao do 2009. godine. Nakon toga, zaposlio se u kompaniji Tata, gdje je bio zadužen za brendove Jaguar i Land Rover i na toj je poziciji ostao do 2011. godine.

Kategorije: Vijesti