Dizajn i tehnologija u srcu novog Volvo enterijera

volvo

Dizajn i tehnologija u srcu novog Volvo enterijera

Volvo Car Group na sajmu automobila u Ženevi predstavlja novi sistem kontrole nad bitnim funkcijama automobila, putem velikom kontrolnog panela u centralnoj konzoli koji pojednostavljuje i unaprijeđuje boravak u automobilu. Ekran osjetljiv na dodir zamjenjuje tradicionalnu dugmad i kontrole na centralnoj konzoli, a ponaša se kao klasični tablet. Kontrolni panel je također u savršenoj interakciji sa digitalnom instrument tablom ispred vozača.

„Osnovna ideja je organizacija kontrola i informacija na savršeno intuitivan i jednostavan način. Sve je tačno tamo gdje očekujete da bude, što vožnju čini ugodnijom, efikasnijom i sigurnijom.“ – kaže Thomas Ingenlath, stariji potpredsjednik dizajna pri Volvo Car grupaciji.

Ova inovativna tehnologije bit će sastavni dio budućih Volvo automobila, počevši od potpuno novog Volva XC90, koji stiže tokom 2014. godine.

„Novi korisnički interfejs, dizajniran je da ponudi uglađenu, logičnu i sigurnu interakciju vozača i automobila. To je mnogo više od stavljanja velikog tableta u centralnu konzolu. Kreirali smo digitalno okruženje, potpuno integrisano u automobil.“ – kaže Thomas Ingenlath.

Logična postavka funkcija

Postavka ekrana se može opisati kao spoj četiri reda funkcija. Na vrhu je navigacija, ispod su media i telefon, te aplikacije, a na samom dnu su kontrole digitalne klime. Iznad svake funkcije je tanka razdjelna linija.

„Informacije o navigaciji i medijima su postavljene visoko radi preglednosti. Kontrole telefona, aplikacija i klima uređaja su nešto niže kako bi bile jednostavne za dodir. Korištenje ekrana je izuzetno logično.“ – objašnjava Thomas Ingenlath.

Uglađeni korisnički interfejs podrazumijeva i kontrole na kolu upravljača, te mogućnost glasovne kontrole.

Digitalno rješenje

Novi korisnički intefejs dizajniran je tako da se željene opcije šire preko cijelog ekrana radi bolje preglednosti, pri čemu se ostale opcije kompresuju, ali i dalje ostaju vidljive i lako dostupne. Prisustvo svih funkcija u svakom trenutku, čini ovaj ekran osjetljiv na dodir izuzetno jednostavnim za korištenje.

Kristalno čisto i mirno

„Stvaranje ovog kristalno čistog i mirnog okruženja je ključan dio našeg digitalnog enterijera. Informacije moraju biti jasne i lako dostupne, kako se ne bi skretao pogled sa ceste.“ – zaključuje Thomas Ingenlath.

Kategorije: Vijesti