Novi PORSCHE Taycan GTS prvi je model dometom od preko 500 km

Porsche Taycan GTS Sport Turismo

Novi PORSCHE Taycan GTS prvi je model dometom od preko 500 km

Na sajmu automobila u Los Anđelesu (19. – 28. novembar 2021.), Porsche će predstaviti novu verziju svog električnog sportskog automobila – onu koja nosi GTS akronim. Sa dometom do 504 km prema podacima WLTP-a, novi sportski model je prvi Taycan koji prelazi granicu od 500 km.

GTS je skraćenica za Gran Turismo Sport. Od proizvodnje modela Porsche 904 Carrera GTS iz 1963. godine, ova tri slova imaju posebno značenje za ljubitelje Porsche-a. Dakle, u svakoj seriji Porsche modela postoji varijanta ove legendarne kombinacije slova.

Treća verzija karoserije prve u potpunosti električne serije Porsche modela će također debitirati na sajmu automobila u Los Anđelesu, u obliku modela Taycan GTS Sport Turismo. Novajlija dijeli svoju sportsku siluetu i liniju krova nagnutu unazad sa modelom Taycan Cross Turismo.

Porsche Taycan GTS

„Raspon modela Taycan je u stalnom porastu od svoje svjetske premijere 2019. godine. Tri varijante karoserije sa do pet vrsta motora nude ponešto za svakoga“, kaže Kevin Giek, potpredsjednik modela Taycan. „Posebno sam zadovoljan što sada imamo i Taycan sa legendarnom GTS oznakom. Pozicioniran je iznad modela Taycan 4S, a ispod nasljednika modela Taycan Turbo, predstavljajući pravi favorit u asortimanu.”

Cijene modela Taycan GTS i Taycan GTS Sport Turismo se kreću između 131.834 i 132.786 eura (cijene za Njemačku uključuju PDV od 19 posto i opremu specifičnu za zemlju). Obje varijante modela će biti predstavljene distributerima na proljeće 2022. godine. Slijediti će opcije motora za Sport Turismo.

Taycan GTS: sportski favorit u asortimanu Taycan

Taycan GTS je sportski svestrani model asortimana. Ima impresivnih 440 kW (598 KS) dodatne snage kada se koristi funkcija „Launch Control“. Od nule do 100 km/h se može postići za 3,7 sekundi u obje varijante karoserije. Maksimalna brzina dvojca je 250 km/h.

Kao predstavnik najnovije Taycan generacije, GTS posjeduje posebno efikasnu strategiju vožnje. Ostali nasljednici modela Taycan su također dobili isto ažuriranje u godini novog modela. U praktičnom smislu, ovo proširuje radni domet.

Porsche Taycan GTS Sport Turismo

Samopodešavajuće zračno vješanje je uz funkciju Porsche Active Suspension Management (PASM) posebno prilagođeno GTS-u, u korist bočne dinamike. Sama postavka opcionog upravljanja stražnjom osovinom ističe još više sportsku prirodu automobila. Bogatiji zvučni model modificiranog Porsche Electric Sport Sound-a naglašava karakter novog modela GTS.

Vanjska strana i unutrašnjost su prepoznatljivi. Crni ili tamni detalji su na vanjskoj strani brojni: prednji odbojnik, osnove vanjskih retrovizora i ukrasi bočnih prozora – kao i inače na GTS-u. Brojne crne Race-Tex karakteristike u unutrašnjosti, kao i standardni brušeni aluminijumski interijer sa crnom eloksiranom finiturom naglašavaju elegantan i dinamičan ambijent.

Taycan Sport Turismo: najbolje iz oba Taycan svijeta

Zahvaljujući dodatku modela Taycan Sport Turismo, porodica modela sada uključuje tri varijante karoserije. Novi nasljednik je namijenjen onima koji žele sličan nivo svakodnevne praktičnosti kao kod modela Taycan Cross Turismo, ali koji ne žele propustiti performanse sportske limuzine Taycan tokom vožnje.

Porsche Taycan GTS Sport Turismo

Taycan Sport Turismo dijeli sportsku siluetu, liniju krova nagnutu prema nazad i funkcionalni dizajn sa modelom Taycan Cross Turismo. Prostor za glavu na stražnjem sicu je veći više od 45 milimetara od onog u sportskoj limuzini Taycan, a nosivost prtljažnika iznosi više od 1.200 litara. Međutim, Taycan Sport Turismo ne sadrži elemente off-road dizajna.

Panorama krov sa funkcijom Sunshine Control: providan ili mat uz jedan dodir prstom

Panorama krov sa funkcijom Sunshine Control je dostupan kao nova dodatna oprema po izboru za Taycan GTS. Električni promjenjivi sloj sa tečnim kristalima može promijeniti izgled krova iz providnog u mat. To štiti putnike od odsjaja, bez da je unutrašnjost zamračena.

Krov je podijeljen na devet segmenata koji se mogu mijenjati pojedinačno – prvi u svijetu u automobilskom sektoru. Osim postavki za providan ili mat izgled, može se odabrati i izražen izgled ili poluizgled. To su unaprijed definisani modeli sa uskim ili širokim segmentima.

Porsche Taycan GTS Sport Turismo

Kategorije: Vijesti