Novi Volvo XC40 proglašen je Evropskim automobilom godine

Novi Volvo XC40 proglašen je Evropskim automobilom godine

XC40, novi Volvo model u segmentu malih SUV-ova, proglašen je Evropskim automobilom godine.

Proglašenje je održano uoči otvaranja Sajma automobila u Ženevi, a XC40 je prvi Volvo automobil nagrađen ovom prestižnom nagradom.

“Ova nagrada nije mogla doći u bolje vrijeme,” izjavio je Håkan Samuelsson, predsjednik i izvršni direktor kompanije Volvo Cars. “Volvo na svjetskom tržištu po prvi put u historiji ima tri dostupna SUV-a u različitim segmentima. Model XC40 pruža važan doprinos daljnjem razvoju i zastupa nas u segmentu malih SUV-ova.”

Proglašenje XC40 modela Evropskim automobilom godine znači da je kompletna postavka Volvo SUV-ova proglašena automobilom godine, bilo da se radi o nagradi na području Europe ili Amerike. Model XC90 i SUV srednje veličine XC60 nagrađeni su titulom North America Truck/Utility of the Year u posljednje dvije godine.

Model XC40 dobio je titulu Europskog automobila godine nakon niza ostalih priznanja, uključujući i ono vodećeg britanskog automobilskog časopisa What Car? koji ga je također proglasio automobilom godine.

Model XC40 postavio je nove standarde u svom segmentu u kategoriji dizajna, povezivosti i sigurnosne tehnologije. Rane narudžbe koje su premašile brojku od 20.000 na evropskom i američkom tržištu pokazuju da se radi o kombinaciji koja je primamljiva klijentima. Model XC40 će uskoro biti lansiran i na kinesko tržište – najveće automobilsko tržište – gdje Volvo očekuje sličan interes za ovaj model.

XC40 je prvi model kompaktne modularne arhitekture (CMA) koja će se koristiti u svim budućim modelima serije 40, uključujući i električna vozila. CMA je razvijen u saradnji sa kompanijom Geely Holding i pruža Volvu potrebnu ekonomiju razmjera za ovaj segment.

Model XC40 je isto tako prvi Volvo model sa sharing opcijom koja je omogućena putem tehnologije digitalnog ključa i Volvo On Call platforme. Vlasnici XC40 mogu jednostavno dijeliti svoj automobil sa porodicom i prijateljima bez potrebe za fizičkim ključem.

Karakteristike koje poboljšavaju sigurnost i podršku vozaču u XC40 modelu uključuju Volvo Pilot Assist sistem, City Safety, Zaštita u slučaju slijetanja s ceste, Cross Traffic Alert sistem sa podrškom pri kočenju i kameru od 360° koja pruža podršku vozaču pri parkiranju u uskim prostorima.

Unutrašnjost XC40 donosi pametna rješenja po pitanju dizajna i prostora za pohranu pa tako nudi više funkcionalnog prostora za pohranu u vratima te ispod sjedišta; posebni prostor za telefon koji nudi i bežično punjenje, sklopivu kuku za manje vrećice i kantu za otpad na tunelskoj konzoli koju je moguće ukloniti po potrebi.

Tokom 2017. godine Volvo je najavio da će elektrificirati sva vozila lansirana od 2019. godine. U skladu s vodećom pozicijom u elektrifikaciji vozila, Volvo će lansirati opciju hibridnog i čistog električnog pogona za XC40.

“Imamo jasnu viziju rasta i predani smo želji da postanemo vodeći proizvođač automobila po pitanju sigurnosti, povezivosti i elektrifikacije,” izjavio je Håkan Samuelsson. “XC40 predstavlja utjelovljenje te predanost. Kada pogledamo povratne informacije od naših klijenata i žirija za Evropski automobil godine, svakako možemo reći da smo na dobrom putu.”

Kategorije: Vijesti