Pola miliona hibrida

U Evropi isporučeno 500.000 hibridnih vozila

Toyota

Toyota je u Evropi isporučila 500.000-to hibridno vozilo. Riječ je o srebrnom Yaris hibridu proizvedenom u Valensijenu (Francuska) koji je isporučen 20. decembra tokom kratke ceremonije održane u pariškom salonu. Kupac jubilarnog modela Flotni je manager u pariškoj kompaniji EURO MEDIA, koja je već uvjerena u pouzdan i štedljiv izbor hibrida, s obzirom na to da već posjeduju Prius i Prius+.

Do sada je u Evropi prodato 375.000 Toyota i 125.000 Lexus hibridnih vozila, što jasno pokazuje da je hibridna tehnologija popularan izbor evropskih kupaca. S proizvodnjom dva vozila u Evropi (Yaris i Auris hibrid), u dva najvažnija segmenta evropskog tržišta i po cijeni koja je konkurentna dizel vozilima, ova vodeća tehnologija danas je dostupnija nego ikada prije.

Od 2000. godine, kada je u Evropi lansiran revolucionarni Prius, prodaja Toyota i Lexus hibrida je neprekidno rasla, pa danas čini približno 15% ukupne prodaje.

Sa svakim novim  hibridnim modelom, naročito u važnom B i C segmentu kojem pripadaju Yaris hibrid i novi Auris hibrid, vjerujemo da se hibridna tehnologija približava ‘vrhuncu uspjeha’ u Evropi”, rekao je Karl Schlicht, izvršni potpredsjednik prodaje i marketinga u Toyota Motor Europe, dodajući: „Uz najnapredniji i najširi asortiman potpuno hibridnih modela, koji pruža Toyota, sve više i više kupaca uživa u jedinstvenom osjećaju vožnje hibrida i saznanju da voze s vrlo niskim emisijama CO2, te malim troškovima goriva i održavanja. Čvrsto vjerujemo da ćemo hibride učiniti sve popularnijim dijelom automobilske industrije.

Iako je Prius najprepoznatljiviji hibrid, Toyota i Lexus u evropskoj ponudi imaju čak 10 hibridnih modela. Ove godine Prius porodica dobila je dva nova člana, Prius+ sa 7 sjedišta i Prius Plug-in, koji nudi najbolje od „oba svijeta“ – električnog i hibridnog – pa omogućava  do 1200 km vožnje s jednim rezervoarom. Prije 2 godine predstavljen je Auris hibrid, proizveden u tvornici Burnaston u Velikoj Britaniji, kao prvi i jedini hibrid u najkonkurentnijem C segmentu. Samo dvije godine kasnije lansiran je Yaris hibrid, prvi hibrid u B segmentu, dizajniran da učini hibridnu tehnologiju dostupnijom. U luksuznom segmentu, kupcima hibridnih automobila Lexus nudi paletu: CT 200h, GS 450h,  RX 450h i LS 600h.

Zbog svog ekološkog potencijala, uglađene vožnje i izuzetno ekonomične potrošnje hibridi su postigli veliki uspjeh, uz prodaju od gotovo 5 miliona vozila na svijetu, od čega je gotovo 3 miliona Priusa. Samo ove godine širom svijeta će biti prodano više od 1.2 miliona hibridnih Toyota i Lexus vozila. Toyota je nedavno objavila kako će do 2015. uvesti 21 novi hibridni model. Ovi hibridi će slijediti uspjeh Priusa, koji je prije 10-ak dana proslavio svoj 15. rođendan.

Kategorije: Vijesti