Rimac Automobili gotovo sigurno preuzima Bugatti. Ali ipak nešto mora dati!

Mate Rimac

Rimac Automobili gotovo sigurno preuzima Bugatti. Ali ipak nešto mora dati!

Rimac Automobili gotovo sigurno preuzima Bugatti od Volkswagena kojem će u zamjenu dati visoku tehnologiju iz oblasti elektromobilnosti ili udio u kompaniji.

Volkswagen Group će u narednih nekoliko mjeseci donijeti konačnu odluku da li će prodati Bugatti, te novac od prodaje investirati u elektromobilnost.

Volkswagen grupacija želi postati svjetski lider u proizvodnji električnih automobila, a za ostvarenje takvog plana potrebna su velika finansijska ulaganja. Kako bi došao do značajnih sredstava, bez dodatnih zaduživanja, Volkswagen ozbiljno razmatra prodaju marke Bugatti te tako doći do prijeko potrebnog novca.

Postoje i glasine po kojim bi Porsche mogao izaći na berzu, a već je bilo govora da bi na prodaju mogli otići Lamborghini i Ducati. No sada je potvrđeno da do toga neće doći.

Rimac Concept Two

Porsche i Rimac Automobili postali su razvojni partneri, krajem prošle godine pojavila se glasina da bi Rimac mogao preuzeti Bugatti u zamjenu za visoku tehnologiju električnih automobila koju je sam razvio. Spominje se da bi Volkswagen želio udio u Rimac kompaniji, ali sve je još uvijek u domenu špekulacija.

Oliver Blum, šef Porschea rekao je da će se ova situacija riješiti u narednim mjesecima, te da će sudbina Bugattija biti poznata u prvoj polovini tekuće godine. On je priznao da bi Rimac mogao odigrati neku ulogu u svemu tome, jer vjeruje da su ta dva brenda bliska.

U konačnici rasplet bi mogao izgledati ovako: Rimac će preuzeti luksuzni i skupi Bugatti, a Volkswagen bi došao do dionica Rimca ili bar do tehnologije elektromobilnosti.

Kategorije: Vijesti