Santa Fe najsigurniji

Santa Fe najsigurnije vozilo u klasi

Santa Fe

Euro NCAP je u 2012. godini objavio 36 rezultata testiranja vozila koja su se pojavila na europskom tržištu, među njima se našao i novi i30 koji je osvojio maksimalnih 5 Euro NCAP zvjezdica.

Među šest najboljih vozila preporučenih od strane Euro NCAP-a zbog svojih izvrsnih sigurnosnih performansi našao se i novi Santa Fe  pokretan sa već poznatim 2.2 dizelskim motorom  (5 sjedišta),  kao najsigurnije vozilo u svojo klasi.

U prilog tome idu i rezultati koji su objavljeni nešto ranije, pa tako Santa Fe je osvojio 96 % bodova u zaštiti odraslih, 89 %  zaštiti djece, 71 % zaštiti pješaka i 86 % bodova u sigurnosnim sistemima.

Neki detalji sa testa,  putnički prostor je  ostao stabilan pri frontalnom udaru, maksimalno  dobra zaštita koljena i bedrenih kosti putnika koji se nalaze na prednjem sjedištu. Pored toga Hyundai je pokazao da bez obzira na veličinu putnika koji se nalaze u vozilu, svi će imati približno jednak nivo zaštite. Santa Fe je osvojio maksimalni broj bodova u zaštiti koljena pješaka zbog branika koji su dizajnirani tako da pružaju maksimalnu zaštitu istih. Santa Fe posjeduje elektronski sistem stabilnosti kao standard koji ispunjava sve zahtjeve postavljene od strane  Euro NCAP testiranja.

Najbolji automobili po kategorijama, u testiranjima Euro NCAP-a za 2012 su:

– mali automobili: Renault Clio
– kompaktni porodični automobili: Volvo V40
– kompaktni monovolumen: Ford B-Max i Fiat 500L
– kompaktni SUV: Ford Kuga
– veliki SUV: Hyundai Santa Fe
– veliki porodični automobil: BMW serije 3
– poslovni/porodični kombi: Ford Transit

Kategorije: Vijesti