Novi Kia Sportage pobjednik Auto Bildovog uporednog testa

Kia Sportage bh premijera 2016 - 620 - 12

Novi Kia Sportage pobjednik Auto Bildovog uporednog testa

U predzadnjem martovskom broju uglednog njemačkog Auto Bilda objavili su uporedni test četiri sportska terenca – Hyundai Tucson, Mazda CX-5, Ford Kuga i Kia Sportage, gdje se potonji iskazao kao najbolji.

U 2013. godini su u 15. broju novinari Auto Bilda o starom Sportagu napisali, da “nedostaje tačka na ‘i’ – povoljna cijena i 7-godišnja garancija mnogo su doprinijeli odluci o kupovini starog modela Sportage” i iznijeli još nekoliko mišljenja na osnovu najnovijih detaljnih testiranja:

“Novi model Sportage će se takođe strankama tako jako svidjeti, čak i onima, koji ga dosad nisu imali u užem izboru kod kupovine vozila.

Razlog br. 1: Novi Sportage je nadasve lijep. Njegove jednostavne vitke linije sa sportskim naglaskom ne privlače samo poglede vozača sportskih terenaca.

Razlog br. 2: Vožnja s novim Sportagem je vrhunska kao što je vrhunski i njegov izgled. I to je za Kiju nešto novo. Ako je Auto Bild u prošlosti kod starog Sportaga kritizirao neodazivan upravljački i kočioni sistem, onda novi Sportage pruža veći utisak dovršenosti i uglađenosti. Novi Kia Sportage ima bolji kočioni sistem od Mazde i Forda i vrhunski podešeno podvozje.

Novi Kia Sportage ima u odnosu na prethodnika precizniji ovjes, koji pruža bolji kontakt s podlogom i tako doprinosi udobnijoj vožnji. Dizelski motor sa 185 konjskih snaga oduševljava, 6-stepeni mjenjač takođe; čini se kao da ručica mjenjača sama klizi.

Prednosti novog modela su i potrošnja goriva od 6,8 litara/100 km, što je najniža potrošnja od sva četiri test vozila i najviša ukupna dozvoljena masa prikolice, koja iznosi 2.200 kg (oba podatka jednaka su kao i kod Tucsona) i što je najveća prednost: Kijina 7-godišnja fabrička garancija.

Novi Kia Sportage sada pored 7-godišnje fabričke garancije nudi i odličan kočioni sistem, elegantan mjenjač i majstorski podešeno podvozje.

Kia pruža sportski izgled: i unutrašnjost automobila je specifična, sva tehnika je takva kao i kod Tucsona. S novom GT linijom unutrašnjost je sada bogatija za novo crno nebo i odlične šavove koji ukrašavaju sjedišta.”

Na kraju su Nijemci pored Sportagevih ukupnih 559 osvojenih bodova (Hyundai Tucson je sakupio 552, Mazda CX-5 536, Ford Kuga 535 bodova) napisali: “ Kia Sportage se iz sportskog terenca nižeg cjenovnog razreda preobrazio u tehnički dovršen i profinjen automobil.”

To je već drugo prestižno priznanje za Kiju od strane čuvenog Auto Bilda, jer se Kia nedavno u Auto Bildovom izvještaju o kvalitetu za 2015. godinu (izdanje 50/2015), koji je ocijenjivao zadovoljstvo stranaka, pouzdanost i dugogodišnji kvalitet 20 vodećih automobilskih brendova na njemačkom tržištu, plasirala na 1. mjesto.

Kategorije: Vijesti