KIA novi modeli na sajmu automobila u Ženevi 2013.

Kia Provo Concept

KIA novi modeli na sajmu automobila u Ženevi 2013.

Na 83. ženevskom automobilskem salonu svjetskoj javnosti je prvi put predstavljeni Kia »sportaši« pro_cee’d GT i cee’d GT. Premijerno je predstavljen i novi koncept urbanog vozila Provo, a pridružio im se je i novi Carens i nadgrađena Optima Hybrid.

Kia pro_cee’d GT i cee’d GT su najsnažniji modeli u istoriji Kije i nesumnjivo će prodrmati segment ovakvih vozila u Evropi. Dizajnirani u Evropi pod dirigentskom palicom predsjednika i šefa dizajna Petera Schreyera, GT-i se mogu pohvaliti drskom, atletskom građom, LED dnevnim svjetma, dvostrukom ispušnom cijevi, 18-inčnim aluminijskim naplacima i uočljivim crvenim kočionim čeljustima. Pokretat će ih novi 1,6-litarski GDI benzinski turbo motor snage 204 KS i 265 Nm okretnog momenta, s pogonom na prednji par točkova uparen sa 6-stepenim ručnim mjenjačem, koji novajlijama omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h u 7,7 sekundi. Proizvodnja oba modela će od sredine maja teći u Kijinoj slovačkoj fabrici, a prodaja po cijeloj Evropi počinje mjesec kasnije. Cijene i detaljnije specifikacije biće poznate neposredno uoči početka prodaje.

Kia je u Ženevi predstavila i koncept urbanog vozila Provo. S prepoznatljivim Kijinim “tigrovim nosom”, koji srasta s atraktivnom maskom i nesvakidašnjim izgledom iz svakog ugla gledanja, novi koncept predstavlja Kijinu predanost dizajniranju privlačnih vozila.

Novi Kia Carens, srednje veliki monovolumen, koji je napravljen za zadovoljavanje potreba i očekivanja savremenih porodica. Karakterišu ga vitke linije, prijatna unutrašnjost, koja nudi puno prostora u kabini s mogućnošću pet ili sedam sjedišta i širokim izborom oprema i sigurnosnih pomagala. Na raspolaganju će biti četiri motora snage od 115 do 166 KS, a u Evropi ga očekujemo u narednih nekoliko mjeseci.

Kia Optima Hybrid je prvi evropski benzinski hibrid u D razredu, koji predstavlja Kijin razvoj ‘paralelnog hibridnog sistema’ sa 2,0-litarskim benzinskim motorom i 30-kilovatnim elektro motorom. Hibridna Optima godište 2013. je nadgrađena i tako sada nudi impresivne performanse – najveća snaga 190 KS (140 kW), ubrzanje od 0 do 100 km/h u 9,4 sekundi, najveća brzina 192 km/h – sada je još efikasnija, s prosječnom potrošnjom 5,1 l/100km (prije 5,4 l/100km) i nižim emisijama CO2  od 119 g/km (prije 125 g/km).

Kategorije: Vijesti