Audi objavio datum predstavljanja e-tron modela!

Audi objavio datum predstavljanja e-tron modela!

Audi je napravio svoj prvi električni SUV koji nosi naziv e-tron, a sada je poznat i datum njegove zvanične premijere.

Audi je na proljetnom sajmu automobila u Ženevi predstavio koncept verziju e-trona, te najavio i njegovu serijsku proizvodnju za kraj ljeta 2018. Njegova zvanična premijera trebala je biti 31. Augusta na Audi Summitu u Briselu, ali je isti otkazan pa će zvanična premijera biti 13. septembra.

Prvi Audijev SUV raspolaže snagom od 360 KS, au Sport modu privremeno ima 408 KS. Sa jednim punjenjem baterija od 95 kWh ima autonomiju od oko 400 km. Baterija se može potpuno napuniti za 30 minuta preko DC punjača od 150 kW. Snaga elektro motora prenosi se na sva četiri točka, a automobil do 0 do 100 km/h ubrzava za 6 sekundi i može postići maksimalnu brzinu od 200 km/h.

Već je ranije najavljeno da će e-tron imati prilagodljivi ovjes koji će pri brzinama većim od 120 km/h spuštati automobil za 26 mm kako bi se poboljšala aerodinamička efikasnost. Audi e-tron imat će opciono kamere umjesto retrovizora kako bi se smanjio otpor zraka, ali ovaj sistem će biti dostupan samo u državama u kojima je to legalno. Slika sa kamera prikazuje se na OLED ekranima u unutrašnjosti. Koeficijent otpora zraka iznosi 0,28.

Međuosovinsko rastojanje od 2928 mm trebalo bi osigurati dovoljno prostora za sve putnike. Zapremina prtljažnika iznosi 615 litara što je sasvim dovoljno i za dalja putovanja. Kada je riječ o luksuzu opciono će biti ponuđen Bang & Olufsen zvučni sistem sa 16 zvučnika.

Cijena Audi e-tron modela na njemačkom tržištu trebala bi iznositi oko 66.000 eura.

Kategorije: Vijesti