Svjetska premijera ŠKODA Octavije Combi na u Ženevi

OC 2

Svjetska premijera ŠKODA Octavije Combi na u Ženevi

ŠKODA intenzivno nastavlja sa svojom ofenzivom modela 2013. Na Salonu automobila u Ženevi početkom marta nova ŠKODA Octavia Combi slavi svoju svjetsku premijeru. Osim toga proizvođač predstavlja varijantu s pogonom na sva četiri točka ŠKODA Octavia Combi 4×4. ŠKODA Octavia je daleko najprodavaniji model češkog proizvođača automobila.

S trećom generacijom limuzine i karavana ŠKODA želi dodatno učvrstiti svoju internacionalnu poziciju. 2012. godine ŠKODA je s 939.200 vozila isporučenih kupcima ostvarila novu rekordnu prodaju (plus od 6,8 posto u odnosu na 2011. godinu).

„Octavia je prava ŠKODA –‚srce‘ marke“, kaže prof. dr. h.c. Winfried Vahland, predsjednik uprave marke ŠKODA. „Samo nekoliko sedmica nakon svjetske premijere nove ŠKODA Octavije limuzine, u Ženevi ćemo predstaviti novu ŠKODA Octaviju Combi i ŠKODA Octaviju Combi 4×4. Treća generacija postavlja nova mjerila u klasi kompaktnih karavana u pogledu prostora, kvalitete, dizajna, tehnologije i omjera uloženog i dobivenog. Poput limuzine, i karavan čini velik iskorak te više no ikada predstavlja automobil s kvalitetama srednje klase po cijeni kompaktnih vozila. S novom ŠKODA Octavijom i našom širokom, modernom paletom imamo dobro polazište za dodatno jačanje naše tržišne pozicije i na tržištima na kojima vladaju teži uslovi“, kaže Vahland. Za uspjeh ŠKODA Octavije, a time i kompletne marke, karavan ima važnu ulogu. Njemu se može pripisati više od 1,3 milijuna jedinica od ukupno gotovo 3,8 miliona vozila ŠKODA Octavia do danas prodanih diljem svijeta. ŠKODA Octavia Combi je nakon plasiranja na tržište 1998. godine posebno u Europi postala najprodavaniji model. 23,7 posto svih prodaja marke u 2012. godini ostvarila je ŠKODA Octavia Combi, a u zapadnoj Evropi čak 25,2 posto. U Njemačkoj, najvećem evropskom i nakon Kine po veličini drugom svjetskom tržištu marke ŠKODA, udio karavana u prodaji modela Octavia je 2012. godine iznosio više od 92 posto.

S 42.200 registracija ŠKODA Octavia Combi je prošle godine u Njemačkoj bila najprodavaniji automobil iz uvoza. U Švicarskoj je Octavia Combi s 9.446 isporučenih vozila 2012. godine bila broj jedan među karavanima.

ŠKODA Octavia Combi postavlja mjerila standarda u segmentu kompaktnih karavana. S prednjim pogonom ili kao varijanta 4×4: nova ŠKODA Octavia Combi jednako kao i limuzina ističe sve dobre vrijednosti marke: bezvremenski elegantan dizajn, raskošan prostor za putnike i prtljag, kvaliteta, precizna obrada, brojni ‚Simply Clever’ detalji, inovativna tehnika i izuzetan omjer uloženog i dobivenog. „Nova ŠKODA Octavia Combi predstavlja izvanredno proširenje segmenta kompaktnih karavana“, kaže Werner Eichhorn, član uprave marke ŠKODA zadužen za prodaju i marketing. „Ovaj automobil savršeno spaja visoku funkcionalnost s dinamičnom elegancijom. Na taj način dajemo pravi odgovor na sve veće zahtjeve kupaca u ovoj klasi vozila, koja bilježi velik rast diljem svijeta, a naročito u Evropi“, kaže Eichhorn.

Nova ŠKODA Octavia Combi nije samo znatno veća od svog prethodnika, ona postavlja i nova mjerila standarda u klasi po pitanju ponude prostora. U usporedbi s dosadašnjom Octavijom Combi kapacitet prtljažnika je porastao za pet litara na 610 litara. To je 20 litara više nego kod limuzine. Ako se preklopi stražnja klupa, utovarni volumen Octavije Combi raste na ponosnih 1.740 litara (do sada: 1.655 litara). Tu su osim toga i brojni ‚Simply Clever’ detalji: primjerice dvostrana podna obloga u prtljažniku, koja je po prvi puta varijabilno podesiva. Dinamično i bezvremenski elegantno djeluje njezin dizajn: automobil oduševljava jasnoćom, preciznošću i savršenim proporcijama.

Osim toga nova ŠKODA Octavia Combi nudi i najmoderniju tehnologiju. Na području sigurnosti postoje brojni elektronski sistemi pomoći te brojni elektronski komfort i Infotainment sistemi te navigacioni uređaji. Potrošnja novih motora je za čak 17 posto smanjena u odnosu na prethodnu generaciju. Ponuda motora za Octaviju Combi obuhvaća četiri benzinska i četiri dizelska motora, među kojima je i jedna štedljiva GreenLine verzija s CO2-emisijama od samo 87 g/km. Za Octaviju Combi 4×4 u ponudi su tri agregata. U upotrebi je pogon na sva četiri kotača s dorađenom Haldex spojkom pete generacije

Kategorije: Vijesti