Fiesta ST u proizvodnji

Ford Fiesta ST u proizvodnji

FiestaST_ProductionStart_03_A

Ford je u svojoj fabrici u Kelnu, u Njemačkoj, započeo proizvodnju nove Ford Fieste ST – prve serijski napravljene Fieste sa ubrzanjem ispod sedam sekundi.

Razvijena od strane Ford Team RS, evropskog ogranka Global Performance Vehicle Group, koja posluje u sastavu kompanije Ford Motor Company,  novu Fiesta ST u Evropi pokreće 1.6-litarski EcoBoost benzinski motor koji 0-100 km/h postiže za 6.9 sekundi i razvija 182 KS i 240 Nm obrtnog momenta, sa potrošnjom goriva od samo 5.9 l/100km i emisijom CO2  od 138 g/km, uz maksimalnu brzinu koja iznosi 220 km/h.

Ford je na novoj verziji Fieste ST unaprijedio šasiju sa novim sistemom upravljanja i suspenzije i novim kočionim sistemom. Poboljšana verzija Fordovog Torque Vectoring sistema kontrole, kao i elektronski program kontrole stabilnosti koji funkcioniše u tri moda, treba da doprinesu većoj sigurnosti u vožnji.

“Nova Fiesta ST je vrlo moderan sportski automobil izgrađen na iskustvu dužem od 30 godina i plod je globalnog razvojnog procesa”, rekao je Juergen Gagstatter, glavni programski inženjer u odjelu Performance Cars, Ford of Europe. “Ovo vozilo je značajan korak naprijed, kako u pogledu kombinacije snažnog motora sa dinamičnim podvozjem, tako i u ostvarenju smanjene potrošnje goriva i emisije štetnih gasova”, dodao je Gagstatter.

FiestaST_ProductionStart_01

Nova Fiesta ST nadovezuje se na ranije sportske verzije ovog automobila, uključujući XR2, XR2i, RS1800, RS Turbo i prvu generaciju ST; a opremljena je Fordovim EcoBoost motorom sa dvostrukim bregastim vratilom i nezavisno promjenljivim vremenom otvaranja ventila – radi postizanja boljeg ubrzanja i veće maksimalne brzine nego 2002 Ford FocusST170.

Lansiranje druge generacije Fieste ST je također potvrđeno za tržište Sjeverne Amerike, Azije i Pacifika.

Novi model u Evropi ima jedinstvenu spoljašnjost sa trapezoidnom rešetkom (saće mrežasta rešetka) i sportski izduvni sistem. Unutrašnjost je također opremljena Recaro sjedištima, koja se u ovom modelu prvi put pojavljuju kao standard.

Nova Fiesta ST je također opremljena sa MyKey, Fordovom ekskluzivnom tehnologijom koja  omogućuje roditeljima kontrolu sigurnije vožnje i rizika kada pozajmljuju vozilo svojoj djeci.

FiestaST_ProductionStart_02

Kategorije: Vijesti