SEAT je prepoznat kao lider na području digitalne transformacije

SEAT je prepoznat kao lider na području digitalne transformacije

Prema studiji koju je proveo prestižni britanski dnevni list Financial Times, SEAT je prepoznat kao lider na području digitalne transformacije. Ova publikacija je skupa sa  Google-om, Nesta-om i fondacijom The Innovation, odabrala 100 organizacija, ljudi i kompanija od ukupno 4.000 koje predvode digitalnu transformaciju u Evropi, što je ključni faktor za ekonomski rast, kreiranje radnih mjesta i ulazak na nova tržišta.

Predsjednik SEAT-a Luca de Meo je istakao : “Digitalizacija je strateški prioritet. SEAT je jedna od španskih kompanija koja najviše ulaže u istraživanje i razvoji i koja je se fokusirala na razvoj novih tehnologija kako bi povećala produktivnost i proširila obim poslovanja. Radimo na tome da postanemo vodeći na području mobilnosti. Svrstavanje SEAT-a među 100 vodećih evropskih kompanija na području digitalnih transformacija je značajno priznanje za trud koji kompanija ulaže sa svojim timom.”

Španski proizvođač automobila razvija i primjenjuje digitalne alate i rješenja namjenjena za  proizvodnju automobila koji unapređuju performanse, fleksibilnost i agilnost.  Tako se u pogonu u Martorellu, na primjer, implementira vještačka inteligencija i koriste roboti i virtualna realnost u svrhu revolucioniranja dizajna i proizvodnje.

Nadalje, SEAT raspolaže biomehaničkom laboratorijom koja je poznata po razvoju ergonomski prilagođenih radnih mjesta. Ovaj jedinstvena laboratorija u Španiji raspolaže sa više od 20 kamera koje snimaju mišično- skeletne karakteristike radnika u 3D tehnologiji sa namjerom preveniranja degenerativnih promjena usljed radnog procesa, te unapređenja rehabilitacije u slučaju povreda. Takođe, SEAT je implementirao programe školovanja, koristeći inovativnu metodu koja na jednostavan, interaktivan i digitalan način pojašnjava industrijsku transformaciju. Otkada je uveden ovaj program, više od 2.500 radnika posjetilo je kurseve.

U okviru strategije “ Easy Mobility” SEAT namjerava kreirati portfolio proizvoda i usluga koji će kupcima ponuditi nova rješenja za urbanu mobilnost. U tom smislu , SEAT je 2017.godine kreirao Metropolis:Lab Barcelona, centar za istraživanje i razvoj novih solucija za urbanu mobilnost koji je integrisan u IT Lab mrežu Volkswagen grupacije.  U ovoj godini  je lansiran projekat XMOBA radi testiranja i komercijalizacije usluga mobilnosti.  SEAT je takođe kupio Respiro, pionirskog ponuđača usluge “car sharinga”u Španiji.

Prošle sedmice SEAT je na svjetskom kongresu Smart City Expo prezentirao majnovije izume koji će unaprijediti globalnu tranziciju na pametniju i bolje održivu mobilnost. Proizvodi razvijeni u SEAT-ovom Metropolis:Lab uključuju “ride-sharing” i “Bus on Demand”, koje će XMOBA u 2019.godini implementirati kao pilot projekat. Od ostalih noviteta tu je evolucija konceptnog vozila SEAT Cristobal, sada sa 5G tehnologijom, te prvo vozilo u okviru strategije urbane mikromobilnosti eXS powered by Segway.

Kategorije: Vijesti