ŠKODA KLEMENT – Vizija budućeg načina kretanja

ŠKODA KLEMENT – Vizija budućeg načina kretanja

ŠKODA električni bicikl kao koncept individualnog transporta u gradu kombinuje najsavremeniju tehnologiju i moderan dizajn.

ŠKODA pruža uvid u viziju budućeg načina kretanja u gradu: električno, inovativno i moderno. Integrisani motor snage 4kW ubrzava KLEMENT do 45 km/h. Upravljanje je lako kao dječija igra. Hidraulična kočnica sa ABS-om i LED osvjetljenje garantuju sigurnost. KLEMENT je veza sa korijenima kompanije – prije 124 godine historija ŠKODA-e počinje sa proizvodnjom bicikla.

Guido Haak, direktor proizvodnje ŠKODA AUTO, kaže, „Mikromobilnost postaje sve značajnija u velikim gradovima. KLEMENT koji je izložen na ženevskom auto sajmu naša je vizija individualnog transporta u budućnosti: moderan i ekološki, KLEMENT je najsavremenije vozilo ovog tipa i za ciljnu grupu ima mlade ljude koji su ekološki svjesni. Koncept se savršeno uklapa u trend elektromobilnosti. Trenutno radimo na procjeni da li i na koji način ovaj koncept može ući u našu ponudu.”

Agilno i pokretno vozilo kao što je KLEMENT čini svakodnevno kretanje kroz gusto naseljena područja mnogo lakšim. Ovaj koncept je namijenjen prije svega mladim ljudima koji traže alternativne načine prijevoza i ekološki su svjesni. KLEMENT posjeduje futuristički alu ram; nema vidljivih sajli ili kablova a vozač može odmarati noge na fiksiranim pedalama.

Vozač ubrzava i koči – pomoću pedala. Motor je snage 4 kW i ubrzava do 45 km/h. Dvije litij ionske baterije se sastoje od 52 ćelije i imaju ukupni kapacitet od 1,250 Wh – i pružaju autonomiju vožnje do 62 km. Baterije se mogu lako izvaditi i puniti na kućnoj mreži a i dopuniti u toku vožnje zahvaljujući korištenju kočione energije. Bicikl je težak 25 kg i sa njim je vrlo lako manevrisati.

KLEMENT posjeduje LED prednje i zadnje svjetlo, LED indikatore na pedalama i dnevno svijetlo. Držač za telefon ja na upravljaču i on je ključ za sve on line funkcije. To su sve funkcije koje sada nudi ŠKODA kao što je Coming Home function, automatska aktivacija Emergency Call funkcije, kao i daljinska dijagnostika i održavanje. Vlasnici mogu programirati ograničenu zonu kretanja preko Geofencing sistema.

Mnoge dodatne funkcije mogu biti uključene u budućnosti, kao što su sistemi asistencije, Function on Demand ili specijalne gume od pjene koja apsorbuje vibracije slično kao i patike za trčanje.

Kategorije: Vijesti