U Volkswagenovoj matičnoj tvornici u Wolfsburgu proizvedeno 44 miliona vozila

U Volkswagenovoj matičnoj tvornici u Wolfsburgu proizvedeno 44 miliona vozila

Volkswagenova matična tvornica u Wolfsburgu proizvela je tačno 44 miliona vozila od početka proizvodnje prije 72 godine. Sa proizvodne trake za završnu montažu sišlo jubilarno vozilo, Golf GTE u boji Dark Iron, u prisustvu vodstva tvornice, radničkog vijeća i zaposlenika proizvodnje.

Zaposlenici s vodstvom tvornice i radničkim vijećem prilikom silaska jubilarnog vozila s trake. Volkswagenova matična tvornica u Wolfsburgu do danas je proizvela 44 miliona vozila. Sa 44 miliona proizvedenih jedinica najveća evropska tvornica automobila u Wolfsburgu zaslužna je za još jednu prekretnicu u proizvodnji vozila. Model koji se najviše proizvodio je Golf s 18 miliona primjeraka. Odmah iza njega slijedi Buba s gotovo dvanaest miliona jedinica koje su proizvedene do 1975. godine.

Direktor tvornice dr. Stefan Loth naglasio je sljedeće: “Današnji jubilej predstavlja izvanredno postignuće našeg tima. 44 miliona vozila proizvedenih u našoj matičnoj tvornici nije samo velik broj već je ujedno i snažan i važan znak za Volkswagen u Wolfsburgu.”

Član radničkog vijeća Jürgen Hildebrandt izjavio je sljedeće: “Naš radni kolektiv nekoliko miliona puta je dokazao da s maksimalnom preciznošću proizvodimo vozila izvanredne kvalitete. To nam polazi za rukom zato što su naše kolegice i kolege dobro kvalifikovani i vrlo iskusni i zato što je naš koncept timskog rada ispravan.”

Na Volkswagenovoj lokaciji u Wolfsburgu trenutno se proizvode modeli Golf, Golf Sportsvan, Touran i Tiguan uključujući električna vozila. Od početka njihove proizvodnje 2014. godine proizvodne hale napustilo je gotovo 70 000 modela e-Golf2 i Golf GTE. Time je Volkswagen u Wolfsburgu tvornica s najvećim obimom proizvodnje električnih vozila u kompaniji.

Područje sa segmentima poslovanja Plastika i Vozni postroj predstavlja internog dobavljača sistema Volkswagen koncerna. Osim tvornice u Wolfsburgu koja se ovim putem gotovo u cijelosti opskrbljuje, najveći dio iz ovog segmenta poslovanja isporučuje se na razne lokacije marki Volkswagen, Audi, SEAT i ŠKODA diljem svijeta.

Kategorije: Vijesti