Volkswagen priprema ekološki XL3 model

Volkswagen XL Sport 01

Volkswagen priprema ekološki XL3 model

Volkswagen je prije skoro tri godine predstavio model XL1 s kojim je pokazao mogućnosti kompanije, a sada na osnovu tog modela priprema model XL3 koji će biti pristupačniji kupcima.

XL3 bit će dizajniran kako bi pokazao Volkswagenov fokus na “eko-friendly” vozila nakon “Dieselgate” afere. Prema pisanju njemačkog Autobilda, XL3 imat će jedinstven stil koji je inspirisan XL1 modelom. U ovom trenutku nije poznato više detalja, ali Autobild navodi da XL3 model imati aerodinamični dizajn sa dnevnim svjetlima u obliku slova C.

Volkswagen XL Sport 02

Za pokretanje XL3 modela navodno će koristiti hibridni pogonski sklop koji će se sastojati od 1.4-litrenog turbo benzinskog motora, električnog motora i male baterije. Snaga u kombinaciji benzinskog i elektromotora mogla bi iznosti 175 KS, a navodi se da XL3 model neće biti posebno brz, već da se inžinjeri fokusiraju na potrošnju goriva koja bi trebala iznositi 3,0 l/100 km.

Volkswagen XL3 vjerovatno neće koristiti skupu platformu koju je koristio XL1 model što će omogućiti XL3 modelu da cjenovno bude prihvatljiv. Ako sve bude po planu, XL3 bit će dostupan na tržiđtu od 2018. godine po cijeni od oko 30.000 €.

Volkswagen XL Sport 03

Kategorije: Vijesti