Volvo u 2012. godini

Volvo u 2012. godini

Volvo

Tokom 2012. godine, koju su obilježili globalna ekonomska recesija i veliki izazovi za automobilsku industriju, Volvo je napravio nekoliko strateški značajnih koraka, koji su osigurali uspješnu budućnost. Švedska kompanija je nastavila slijediti strategiju razvoja, uprkos nepovoljnom poslovnom okruženju. Predstavljeni su novi proizvodi, značajno se investiralo u nove tehnologije, a i dogovorena je saradnja na nekoliko polja. Volvo se uspješno prilagodio generalnom padu autoindustrije, te svoje poslovanje uskladio sa potrebama tržišta.


KORPORATIVNE NOVOSTI

Prodat 421.951 automobil

U 2012. godini, Volvo je prodao ukupno 421.951 automobil, što predstavlja pad od 6,1 posto u odnosu na 2011. godinu. Nekoliko je tržišta zabilježilo značajan porast prodaje, naročito rastuća i prekomorska tržišta, dok je teška ekonomska situacija na tradicionalnim tržištima značajno uticala na prodajne rezultate. Isključivanje iz ponude modela C30, S40 i V50 je imalo značajan uticaj na ukupan pad prodaje, dok novi V40 zbog datuma predstavljanja nije uspio postići maksimalan učinak. Sve navedeno uz tešku ekonomsku situaciju u Evropi je ujedno i glavni razlog pada ukupne prodaje.

Sjedinjene Američke Države su bile najveće tržište Volva u 2012. godini. Prodato je ukupno 68.097 vozila, što je 1,2 posto više nego 2011. godine. Dobroj prodaji pogodovala je potražnja za modelima S60 i XC60, te uhodana strategija poticaja. U Švedskoj je Volvo zadržao status najvećeg proizvođača sa petinom tržišne zastupljenosti. Volvo je pratio razvoj švedskog tržišta, te je prodato 51.832 automobila. U Kini je Volvo dobro poslovao, ali je sa prodajom 41.989 ipak zabilježen pad od 10,9 posto, ponajviše zbog prestanka prodaje razmjerno popularnog modela S40. Još jedan faktor koji je uticao na prodaju u Kini bila je jaka konkurencija luksuznih brendova. Uz model V60, novi V40 će zasigurno uticati na bolju prodaju u 2013. godini.


Volvo u prvoj polovini 2012. godine

Volvo Car grupacija objavila je pozitivnu operativnu zaradu od 239 MSEK u prvih šest mjeseci 2012. godine, što je manje od 1,529 MSEK dobiti u istom periodu 2011. godine. Istovremeno je zabilježen pad prodaje od 4,1 posto, odnosno umjesto 230.746 vozila prodatih u prvoj polovini 2011. godine u istom periodu 2012. godine prodato je 221.309 vozila. Ukupan godišnji izvještaj bit će objavljen u maju 2013. godine.


Novi predsjednik i izvršni direktor

19. oktobra, odbor direktora Volvo Car grupacije, imenovao je Hakana Samuelssona za novog predsjednika i izvršnog direktora, koji je na ovoj funkciji zamijenio Stefana Jacobyja. Hakan Samuelsson posjeduje 35 godina iskustva na vodećim pozicijama u automobilskoj industriji.


Kredit kineske razvojne banke

Volvo Car grupacija (Volvo automobili) i China Development Bank (razvojna banka Kine) su potpisali dogovor o kreditiranju, u sklopu strateškog partnerstva, najavljenog potpisivanjem memoranduma o razumijevanju 24. aprila 2012. godine. Dogovor o kreditu je potvrda vjere koju razvojna banka Kine ima, kada je u pitanju jačina i održivost globalnog poslovanja i korporativna strategija švedske automobilske kompanije. Prvi korak novog dogovora je zajam u iznosu od 922 miliona eura.


Ekspanzija u Kini

U 2012. godini, Volvo je nastavio sa širenjem u Kini, te je u Shanghaiju pokrenuo odjel za razvoj, dizajn, prodaju i podršku. Širenje prodajno-servisne mreže pratilo je zapošljavanje talentiranih i kompetentnih lokalnih radnika. Tokom prošle godine uposleno je 700 ljudi. Novi proizvodni pogon u gradu Chengdu je sljedeći korak u ambicioznoj industrijskoj strategiji. Ova će tvornica biti operativna u drugoj polovini 2013. godine.


Razvoj sljedeće generacije automobila

Budućnost Volva kao jakog i nezavisnog automobilskog proizvođača ojačana je multimilijarderskom investicijom u novu SPA platformu i VEA generaciju motora. SPA je fleksibilna, podesiva platforma na koju će biti postavljena većina budućih Volvo modela. Sa manjim troškovima razvoja i zajedničkim dijelovima, bit će više prostora za individualne detalje, koji su bitni kupcima. Prvi automobil, koji će biti postavljen na novu arhitekturu je sljedeća generacija Volva XC90. Nova VEA generacija motora će se sastojati od isključivo četverocilindarskih motora, koji će ponuditi performanse aktuelnih šestocilindarskih motora uz potrošnju manju od one u aktuelnih četverocilindarskih motora.


Investicije u proizvodni sistem

Kao dio značajnih investicija u nove SPA i VEA projekte, izgradnja nove karosernice u Torslanda tvornici je u toku i bit će gotova u drugoj polovini ove godine. Značajno će se investirati i u tvornicu Olofström, te tvornicu motora Skövde. I tvornica u belgijskom Ghentu, gdje se sklapa novi V40 će profitirati od SPA investicija. Pored toga tokom 2013. godine sa radom starta tvornica u kineskom Chengduu.


Volvo XC60 Plug-in Hybrid Concept – unikatan spoj benzinskog i električnog pogona

Na 2012 NAIAS sajmu u Detroitu, Volvo Car korporacija je predstavila inovativni benzinski plug-in hybrid. Volvo XC60 Plug-in Hybrid Concept je električni automobil, izuzetno ekonomičan hibrid, ali i snažan sportski automobil spojeni u jedan. Pritiskom na dugme, vozač odlučuje kako će koristiti kombinaciju benzinskog i električnog pogona. Ova inovativna benzinska plug-in hibridna tehnologija, rezultat je vrhunskog četverocilindarskog motora iz nadolazeće VEA porodice motora.


Vrijeme punjenja električnih vozila skraćeno na 1,5 sati

Volvo Car korporacija testira novi brzi punjač za električna vozila, koji vrijeme punjenja skraćuje na samo 1,5 sati, odnosno šest puta brže od aktuelnih punjača. Jedinica za brzo punjenje pomaže kod problema poznatog kao „zabrinutost oko dosega“, obzirom da se automobil može lako i brzo dopuniti. Novi punjač će biti ugrađen i testiran na brojnim Volvo C30 Electric modelima.


Strateška partnerstva za buduće tehnologije

Volvo je u protekloj godini objavio nekoliko tehnoloških saradnji. Tako je kompanija Mitsubishi Electric Corporation izabrana za partnera u razvoju sljedeće generacije infotainment sistema u budućim Volvo automobilima, dok će se u saradnji sa kompanijom Ericsson zajednički unaprijediti tehnički razvoj vodećih industrijskih inovacija na polju internet usluga u automobilima. Volvo Car korporacija je potpisala i memorandum o razumijevanju sa članovima CAR 2 CAR komunikacijskog konzorcija, a koji se odnosi na implementaciju zajedničke tehnologije međusobnog komuniciranja automobila od 2016. godine. Na kraju, nastavljena je uspješna saradnja sa kompanijom Siemens na polju razvoja elektrifikacijske tehnologije


NOVI PROIZVODI

Novi Volvo V40 – premium kompakt sa karakteristikama luksuzne limuzine

Najznačajnija novost u 2012. godini bilo je lansiranje novog Volva V40. Ovaj je automobil zahvaljujući karakteristikama velikih Volvo automobila, spreman pokoriti konkurenciju u segmentu premium kompakt vozila. Automobil se proizvodi u pogonu Ghent u Belgiji, te primarno cilja na evropske kupce. Njegov uspjeh potvrđen je nominacijom za evropski automobil godine, a osvajač ove vrijedne nagrade bit će poznat u martu ove godine.

Novi Volvo V40 nudi vrhunske vozne karakteristike i istinski užitak u vožnji. Bogata ponuda motora kreće se od ultraštedljivog dizelaša koji emitira tek 94 g/km CO2 do vrhunskog T5 benzinca sa 254 KS, koji između ostalog nudi ubrzanje do 100 km/h za 6,1 sekundu. Ovaj je automobil donio i dvije svjetske sigurnosne inovacije – sistem detekcije pješaka, te zračni jastuk za pješake.


Volvo V40 Cross Country – sposoban i elegantan kompakt

Na sajmu automobila u Parizu, svjetlo dana je ugledao V40 Cross Country, elegantan i uglađen premium crossover. Čak 50 posto proizvodnje, namijenjeno je evropskim kupcima, a 30 posto kineskim kupcima. U pitanju je sposobna off-road izvedba modela V40, koja se ističe 40 mm većim razmakom od tla u odnosu na standardnu verziju. Automobil posjeduje i sisteme za kontrolisano savladavanje nagiba.

Volvo V60 Plug-in Hybrid – svjetski novitet

Volvo V60 Plug-in Hybrid do prvih je kupaca stigao u jesen 2012. godine, a inicijalna serija od 1.000 primjeraka je doslovno rasprodata, pa će proizvodnja od 2014. godine biti povećana na 4.000 – 6.000 primjeraka godišnje. V60 Plug-in Hybrid je prvi svjetski plug-in hibrid, koji nudi autonomiju kretanja samo na struju od 50 km, potrošnju od tek 1,8 litara u hibrid modu, te sportske mogućnosti u kombinovanom modu, dakle tri automobila u jednom.


Volvo jača vodstvo u efikasnosti novim CO2 inicijativama

Novim CO2 inicijativama, Volvo Car korporacija jača vodstvo među evropskim proizvođačima kada je u pitanju povećanje efikasnosti. Od 2013. modelske godine, većina dizelskih verzija modela Volvo S60, V60, V70 i S80 će imati CO2 emisiju ispod 120 g/km. Konvencionalni dizelski i benzinski motori i dalje igraju glavnu ulogu u ekološkim projektima, stoga Volvo konstantno unaprijeđuje njihovu efikasnost.


SIGURNOSNE INOVACIJE

Tehnologija zračnog jastuka je u 2012. godini proslavila 25. rođendan, a isti je obilježen predstavljanjem inovativnog zračnog jastuka za pješake u modelu Volvo V40. To je prvi put da se zračni jastuci koriste za zaštitu učesnika u saobraćaju, koji su zapravo izvan vozila.

Autonomna vožnja sa automatski kontrolisanim upravljanjem, ubrzavanjem i kočenjem bez velikog učešća vozača je sljedeći veliki projekat Volva. To je ujedno i značajan dio vizije da do 2020. godini niko ne bi trebao biti ozbiljnije povrijeđen u Volvo automobilu. Ova sigurnosna tehnologija pogodno djeluje i na potrošnju, odnosno štetne emisije.


Uspješna premijera cestovnog voza

SARTRE projekat sigurnih automobilskih vozova, koji je okupio sedam evropskih partnera, uspješno je okončan tokom 2012 godine. Ovaj unikatni projekat naglašava potencijale za primjenu automobilskih vozova na konvencionalnim autoputevima, gdje vozila u grupi funkcionišu u različitim uslovima. Zahvaljujući Volvo Car korporaciji i drugim partnerima u SARTRE projektu, uskoro će se moći skloniti ruke sa upravljača i maknuti pogled sa ceste, jer će moderna tehnologija samostalno upravljati vozilom. Cestovni voz spaja najbolje od dva svijeta. Istovremeno uživate u brojnim mogućnostima obavljanja drugih stvari prilikom vožnje po autoputu.


Novi sistem upozorenja na saobraćajne gužve

Volvo je poduzeo sljedeći veliki korak na putu prema samostalno upravljanim vozilima, predstavljanjem novog sistema upozorenja na saobraćajne gužve. Novi sistem, koji podrazumijeva automatsko praćenje vozila ispred u sporom saobraćanju do 50 km/h bit će spreman 2014. godine, a omogućava ugodno kretanje u monotonim kolonama.


Rekordni sigurnosni rezultati za Volvo V40, S60 i V60

Novi Volvo V40 je osvojio maksimalnih pet zvjezdica i najbolji rezultat svih vremena na EuroNCAP sigurnosnim testiranjima. Sigurnost Volvo automobila potvrdio je i američki IIHS institut, jer je Volvo S60 bio jedan od dva automobila sa najboljim postignutim rezultatima ikada, dok su modeli C30, S60, S80, XC60 i XC90 osvojili vrijednu Top Safety Pick nagradu. Volvo XC60 je bio jedini SUV koji je osvojio IIHS Top Safety Pick nagradu i svih pet sigurnosnih zvjezdica. Na EuroNCAP rezultatima briljirao je i V60 Plug-in Hybrid, koji je postigao najbolji rezultat među hibridnim vozilima.


VOLVO OCEAN RACE


2011-2012 Volvo Ocean Race nautička utrka startala je u španskom Alicanteu, a nakon pređenih 39.000 nautičkih milja, do cilja u irskom Galwayu prva je stigla posada French Groupama. Sljedeća utrka zakazana je za 2014. godinu. Tradicija se nastavlja, pa je Volvo predstavio još jednu Volvo Ocean Race ediciju svojih modela.


2012. u brojkama

Prodaja po modelu       Deset najvećih tržišta    
    2012   2011       2012   2011
S40   12 354   23 621   SAD   68 079   67 273
S60   64 746   68 330   Švedska   51 832   58 463
S80   11 698   14 681   Kina   41 989   47 140
S80L   5 545   10 018   Njemačka   32 070   33 167
V40   22 202   0   V.Britanija   31 743   32 770
V40CC   244   0   Rusija   20 364   19 209
V50   30 246   45 970   Holandija   16 338   15 981
V60   53 037   49 820   Belgija   16 338   20 320
V70   31 522   36 842   Italija   14 855   18 705
XC60   106 203   97 183   Japan   13 848   11 754
XC70   25 579   26 156            
XC90   31 290   39 631            
C30   19 256   27 090            
C70   8 029   9 913            
                     
Ukupno   421 951   449 255            

Očekivanja u 2013. godini

Konkurentnost u automobilskoj industriji iz 2012. godine će biti jednako jaka i u novoj 2013. godini, obzirom da će svi proizvođači željeti zadržati tržišne udjele uprkos nepovoljnoj ekonomskoj situaciji. Stoga će 2013. godina nesumnjivo biti izuzetno izazovna. Za Volvo će 2013. godina biti jedna od najintenzivnijih u istoriji. Uz novi V40, Volvo planira osvježiti gotovo čitavu modelsku ponudu. Razvoj nove platforme i motora će biti dodatno intenziviran, dok će otvaranje proizvodnog pogona u Kini biti veliki korak naprijed u strategiji rasta.

Kategorije: Vijesti