Električni Kia Soul EV stekao ekološki certifikat TÜV Nord

Soul EV (Medium)

Električni Kia Soul EV stekao ekološki certifikat TÜV Nord

Električni Kia Soul EV je najnoviji model najstarijeg korejskog proizvođača automobila, koji je stekao važan certifikat zbog izvanrednih dostignuća na području očuvanja okoline.

TÜV Nord, nezavisno njemačko udruženje za tehnički nadzor, novom Soulu EV je podijelio certifikat za dostizanje standarda ISO 14040 za životni ciklus proizvoda (LCA).
LCA ocijenjuje uticaj vozila i cjelokupnog procesa vozila od same proizvodnje do kraja životnog ciklusa vozila na okolinu i uzima u obzir faktore kao što su npr. izbor materijala, ispuste i reciklaža vozila.

U odnosu na dizelsku varijantu se električni Soul EV može pohvaliti nultim emisijama, a kroz čitav životni vijek vozila u zrak ispušta 39,7% manje stakleničkih plinova kao što su npr. ugljen dioksid i metan. Soul EV je takođe postigao poboljšanja na području stvaranja fotohemijskog oksidansa, jer se proizvede manje smoga u proizvodnji vozila i tokom njegovog životnog vijeka.

Kia je prvi certifikat TÜV Nord stekla 2008. godine za prvu generaciju cee’da, a ove godine se broj Kijinih modela s certifikatom ISO 14040 LCA popeo na 11.

Kijina zalaganja za čistiju životnu sredinu nisu od juče, jer već od 2006. godine imajo kod razvoja svakog modela za cilj smanjenje ekološkog otiska Kijinih proizvodnih operacija.

Ovaj okolini prihvatljiviji razvojni proces uključuje 5 glavnih koraka:
–    Implementacija programa za ocjenjivanje ekoloških referencija kroz cijeli životni vijek vozila;
–    Upotreba 3D crteža u fazi dizajniranja kako bi mogli provjeriti mogućnosti reciklaže;
–    Detaljne fizičke analize proizvoda tokom razvojnog procesa kako bi mogli provjeriti mogućnosti reciklaže;
–    Upotreba okolini prihvatljivijih materijala;
–    Učinkoviti prizvodni procesi zahvaljujući poboljšanjima u korištenju materijala te pojedno-tavljenjima dizajna dijelova.

Nedavno su iz Kije izvijestili da za sve svoje fabrike namjeravaju steći certifikat ISO 50001, što će doprinijeti boljem upravljanju s potrošnjom energije. ISO 50001 je međunarodni standard u korporativnom planiranju čuvanja energije i njegovoj implementaciji. Kijina fabrika Gwangju je certifikat ISO 50001 dobila 2012. godine, a uskoro će joj slijediti i ostale Kijine fabrike.

 

Kategorije: Vijesti