Volvo V8 Supercars

Volvo ulazi u australijski V8 Supercars šampionat

Volvo ulazi u australijski V8 Supercars sampionat

Volvo Car Group (Volvo automobili) u saradnji sa Volvo Polestar Racing timom, sljedeće 2014. godine ulazi u australijski V8 Supercars šampionat i to sa modelom Volvo S60.

„Oduševljen sam što mogu objaviti povratak Volva u motorsport takmičenja u Australiji. Volvo ima bogato sportsko naslijeđe u ovoj zemlji, uključujući i pobjedu u najpoznatijoj utrci u Australiji – Bathurst 1000 prije 15 godina. Kao prvi luksuzni brend koji kao zvanični tvornički tim ulazi u V8 Supercars šampionat, želimo nastaviti tu tradiciju, te istovremeno ojačati prisustvo samog brenda i modela S60 na tržištu Australije“ – izjavio je Matt Braid, direktor Volvo Car Australia.

Volvo Car Australia će u ovom poduhvatu udružiti snage sa globalnim motorsport partnerom Polestar, kako bi se stvorila saradnja sa renomiranim V8 Supercars timom Garry Rogers Motorsport, te oformila ekipa Volvo Polestar Racing Australia. Ova sjajna informacija dolazi samo sedam dana nakon briljantnog rezultata Volvo Polestar Racing tima u skandinavskom touring šampionatu, gdje je Volvo na posljednjoj voženoj utrci zauzeo prva četiri mjesta.

„Izuzetno smo sretni što širimo naše motorsport aktivnosti i Volvo Polestar Racing tim približavamo fanovima u Australiji i širom svijeta. V8 Supercars šampionat je jedan od najkompetivnijih touring šampionata u svijetu sa fanovima širom planete. Sa novim regulativama, ovaj šampionat postaje idealan za naš Volvo S60“ – izjavio je Derek Crabb, izvršni motorsport direktor Volvo Car grupe.

Polestar je globalni motorsport partner Volva još od 1996. godine, te je zaslužan za nastupe Volva u svjetskom i evropskom touring šampionatu. Trenutno tim vodi u konstruktorskom i vozačkom šampionatu skandinavskog touring šampionata, te će biti odgovoran za razvoj i proizvodnju V8 motora, te pomoć Garry Rogers Motorsport timu u razvoju S60 V8 Supercar bolida.

„Veoma smo ponosni i uzbuđeni zbog novog izazova, te ćemo učiniti sve kako bi adekvatno iskoristili 17 godina iskustva sa kompanijom Volvo, te naše inženjerske i razvojne sposobnosti podijelili sa već jakim Garry Rogers Motorsport timom” rekao je vlasnik Polestar-a, Christian Dahl.

V8 Supercars tim Garry Rogers Motorsport, koji ove godine slavi 50.-tu uzastopnu trkaću sezonu će biti odgovoran za razvoj i održavanje dva V8 Supercars Volva S60.

„Mogućnost saradnje sa kompanijama Volvo i Polestar je vrhunska. Najvažnije da svi uključeni razumiju utrkivanje kako sa inženjerskog aspekta, tako i sa aspekta svakodnevnih problema, koji traže brzo rješenje“ – izjavio je Garry Rogers, osnivač i vlasnik Garry Rogers Motorsport tima.

Volvo ima bogatu sportsku tradiciju u Australiji, sa pobjedom u Australian Touring Car šampionatu 1986. godine sa modelom Volvo 240T, koji je vozio Robbie Francevic. Ove godine se navršava i 15 godina od pobjede Volva u najpoznatijoj utrci u Australiji – Bathurst 1000 kada su u Volvo S40 bili Jim Richards i Rickard Rydell. Volvo je spreman pisati novo poglavlje svoje trkaće istorije u Australiji sa sjajnim Volvom S60.

Za više informacija o šampionatu, posjetite: http://www.v8supercars.com.au/.

Za više informacija o Volvo Polestar Racing, posjetite: http://www.volvopolestarracing.com/

Kategorije: Vijesti