Airbag za pješake

Volvo zračni jastuk za pješake osvojio Global NCAP Innovation nagradu

Volvo zracni jastuk za pjesake osvojio Global NCAP      Innovation nagradu

Pionirski koraci Volva na području zaštite pješaka nagrađeni su prestižnom Global NCAP Innovation nagradom (globalnom nagradom za inovacije programa za ocjenu sigurnosti novih automobila). Nagradu je na međunarodnoj tehničkoj konferenciji o naprednoj sigurnosti automobila, koja se održava u Seulu, primila Lotta Jakobsson, stariji tehnički specijalist za sigurnost u Volvo sigurnosnom centru.

Na pomenutoj je konferenciji, Lotta Jakobsson održala prezentaciju o dostignućima Volva na području zaštite pješaka, te detaljno predstavila tehnologiju zračnog jastuka za pješake u novom Volvu V40.

„Namjena prvog zračnog jastuka za pješake na svijetu, jeste zaštititi najugroženije učesnike u saobraćaju u specifičnim situacijama udarca od poklopac motora i vjetrobransko staklo, što predstavlja veliki rizik za ozbiljne povrede glave“ – izjavila je Lotta Jakobsson.


Odgovor na globalni izazov 

U Kini 25 posto svih žrtava saobraćajnih nesreća čine pješaci. U Evropi je ta brojka nešto manja (14 posto), dok u SAD-u iznosi 12 posto. No, mnogo je veći postotak teže i lakše povrijeđenih pješaka. Najozbiljnije povrede glave pješaka nastaju udarcem u poklopac motora, donji dio vjetrobranskog stakla i A nosače krova.

2010. godine, Volvo je predstavio sistem detekcije pješaka sa funkcijom automatskog kočenja, koji pomaže u izbjegavanju kontatka sa pješakom pri brzini do 35 km/h, a pri većim brzinama značajno se smanjuje brzina naleta na pješaka. Volvo V40 predstavljen 2012. godine je prvi automobil opremljen zračnim jastukom za pješake, s kojim se efektno izbjegavaju posljedice kontakta sa pješakom.


Poklopac motora koji se podiže za 10 cm

Sedam senzora ugrađenih u prednji dio vozila, šalje signale kontrolnoj jedinici. Kada automobil ostvari kontakt sa određenim objektom, dolazi do promjene signala. U tom trenutku, kontrola jedinica procjenjuje dobijeni signal i u slučaju da odredi da objekat zapravo predstavlja noge pješaka, aktivira zračni jastuk.

Šarke poklopca motora, opremljene su pirotehničkim mehanizmom oslobađanja, koji u slučaju aktivacije sistema, oslobađa stražnji dio poklopca motora. Istovremeno se zračni jastuk počinje puniti gasom, te svojih napuhavanjem podiže poklopac motora za 10 cm. Ostvareni razmak između poklopca motora i tvrdih komponenti u motornom prostoru, stvara prostor za deformiranje poklopca motora, čime se stvara efekat amortiziranja, odnosno poklopac motora „prihvata“ pješaka.

„Zračni jastuk ima dvije funkcije, podiže poklopac motora da stvori razmak, te ublažava udarac.“ – kaže Lotta Jakobsson.


Rekordni rezultat na EuroNCAP sigurnosnom testiranju

Novi Volvo V40 osvojio je maksimalnih pet zvjezdica u posljednjem EuroNCAP sigurnosnom testiranju, a njegov ukupni rezultat je najbolji u istoriji ovog instituta. U kategoriji zaštite odraslih, zabilježen je najbolji rezultat svih vremena.

„Nekoliko studija je dokazalo da naši sistemi izbjegavanja udesa mogu dovesti do značajnog smanjenja nesretnih slučajeva. Konstantnim razvojem preventivnih i sigurnosnih sistrema, nastavljamo se kretati prema našoj viziji da do 2020. godine niko ne bi trebao poginuti ili biti ozbiljno povrijeđen u novom Volvo automobilu.“ – zaključuje Lotta Jakobsson.

Kategorije: Vijesti