Ekskluzivni intervju: Mate Rimac tvorac najbržeg automobila na svijetu!

Ekskluzivni intervju: Mate Rimac tvorac najbržeg automobila na svijetu!

Na sajmu automobila u Ženevi predstavljen je trenutno najbrži automobil na svijetu. Rimac Concept Two sa više od 1900 konjskih snaga ubrzava do 100 km/h za 1,9 sekundi. 

Sa tvorcem najbržeg automobila na svijetu naša ekipa imala je priliku da razgovara, te iz prve ruke sazna neke zanimljive detalje. U nastavku možete pročitati ekskluzivni intervju sa Matom Rimcem.

Carlander portal: U Ženevi ste predstavili najbrži serijski automobil na svijetu. Da li je tačno da ste ga razvili sa vašim raspoloživim resursima?

Rimac: U našoj kompaniji imamo 350 zaposlenih radnika svih profila koji su dali svoj doprinos u razvoju i proizvodnji modela Concept 2. Model koji smo predstavili prije nekoliko trenutaka predstavlja trenutni vrh u proizvodnji potpuno električnih automobila. Na taj smo način pokazali naš potencijal koji je već prepoznat u cijelom svijetu a ne smo na našem kontinentu.

Carlander portal: Da li radite i sa drugim proizvođačima automobila?

Rimac: Da, radimo sa većinom renomiranih proizvođača automobila diljem svijeta. Baš zbog toga razvijen je Rimac Concept 2 koji na najbolji način predstavlja naš trenutni potencijal. Evidentno je da raspolažemo sa tehnologijom čiji potencijali udovoljavaju željama najzahtjevnijih proizvođača automobila pa samim tim i njihovim kupcima.

Carlander portal: Gdje je zamišljena konstrukcija i potom izvedena proizvodnja većine komponenti?

Rimac: Gotovo svi bitni dijelovi proizvedeni su u vama susjednoj Hrvatskoj. To na najbolji način pokazuje da se i na ovim prostorima može projekivati i proizvesti automobil koji po svim pa i najvišim standardima može zadovoljiti najzahtjevniju klijentelu diljem svijeta.

Carlander portal: Da li će produkcija finalne verzije Concepta 2 biti veća od prethodnika?

Rimac: Svakako da hoće. Kao što ste ranije upoznati Concept 2 bit će proizveden u seriji od 150 jedinica. Moram reći da je većina kupaca već poznata.

Carlander portal: Da li planirate zapošljavati stručnjake bez obzira na zemlju porijekla.

Rimac: Naravno, već sada smo dostigli limit pa je svaki stručnjak, bez obzira na porijeklo, dobro došao. Ovu priliku koristim da istaknem kako u mojoj kompaniji ima inženjera svih profila iz 22 zemlje. Već smo otvorili ured u Splitu u Osijeku s tim da se mislimo širiti i na susjedne zemlje. U skoroj budućnosti otvorit ćemo biro u Ljubljani a razgovarali smo sa određenom grupom ljudi u Sarajevu. To ne trebate shvatiti kao davanje lažne nade. Svi oni koji imaju progresivne ideje dobro su došli u našu kompaniju.

Carlander portal: Koje bi uvjete trebali zadovoljiti vaši budući uposlenici?

Rimac: Mi tražimo inženjere strojarstva, elektronike i informatičare. U principu tražimo stručnjake svih mogućih profila bez kojih nema napretka u autoindustriji. Naš je plan da se širimo internacionalno jer je to jedini ispravni način za globalnim uspjehom.

Carlander portal: Ako neko želi aplicirati za posao u vašoj kompaniji kako to može napraviti?

Rimac: Na našoj oficijelnoj stranici ima aplikacija koju treba popuniti. Svjesni smo da nema specijalizirane škole za nešto takvo. Bitna je volja i entuzijazam. U to smo se uvjerili prilikom proizvodnje Concepta 1. Opet ponavljam da su svi sa inovativnim i smjelim idejama, ma kako neobične bile, dobre došli pod naš krov.

Carlander portal: Do sada ste se pokazali kao veliki domoljub jer niste htjeli prebaciti svoje pogone iz Hrvatske u neku drugu zemlju. Da li za takvo što imate razumijevanje vaše Vlade?

Rimac: Samo ću reći da smo do sada u državni proračun uplatili 6 miliona eura a da smo zauzvrat na našem računu vidjeli 600.000 Kuna.

Carlander portal: S kojim ostalim proizvođačima automobila sarađujete?

Rimac: Ono što sada smijem reći jeste da radimo sa firmama: Renault, Aston Martin, Koenigsegg. Ima ih još ali zbog poslovne politike još ih ne mogu otkriti. No, uskoro čete čuti za njih.

Carlander portal: Na kraju nam otkrijte performanse Concepta 2

Rimac: Ubrzanje od 0 do 100 km/h za 1,9 sekundi, maksimalna snaga 1.900 KS i domet sa jednim punjenjem baterija u realnim uslovima saobraćaja 650 km. Hvale vrijedna je i maksimalna brzina od 412 km/h. Moram reći da su vozne osobine odlične jer je raspored iznad osovina idealan 50:50 %.

Carlander portal: Imate li šta poručiti našim čitateljima?

Rimac: Naravno, volim sve Sarajlije i jedva čekam kada ću doći u vaš grad. Po mojim planovima to će se desiti uskoro

Kategorije: Auto sajam