Renault na sajmu automobil u Ženevi 2012.

Renault na sajmu automobil u Ženevi 2012.

Renault je 2010. godine na pariškom sajmu automobila predstavio koncept pod imenom ZOE Preview concept, a radilo se o automobilu na elektro pogon. Nakon skoro dvije godine Renault je odlučio da ZOE krene u serijsku proizvodnju, te Auto Salon Geneva 2012. odabrao za svjetsku premijeru ovog modela.

Radi se o malom gradskom automobilu, namjenjenom za svakodnevne kratke relacije, ponajviše od posla do kuće. Automobil će biti odličan za probijanje kroz svakodnevne gradske gužve, kako zbog svoje veličine, tako i zbog elektro pogona koji bi trebao ostvariti velike uštede na gorivu, obzirom da ga pokreće električna energija.

Ovaj mali francuz ima dužinu od 4.086 mm, širinu 1.788 mm, visinu 1.540 mm i međuosovinski razmak 2.575 mm. Odlikuje ga odlična aerodinamika i vrlo mali koeficijent otpora vazduhu od svega 0,29. Iako se radi o malom automobilu, za svoje dimenzije ima solidan prtljažni prostor čija zapremina iznosi 292 lira. ZOE ima nešto veću težinu nego je to uobičajeno za ovu veličinu automobila, a ona iznosi 1392 Kg.

Kada je riječ o pogonskoj jedinici, ovaj automobil prema podacima iz 2010. godine pokreće elektromotor sa 80 KS i 222 Nm, te je u stanju sa jednim punjenjem litijum-jonskih baterija preći 160 kilometara. Vrlo važno je napomenuti da je autonomija automobila dosta manja u hladnim zimskim danima, te sa punom baterijemo autonomija pada na nešto manje od 100 km. Baterije automobila moguće je napuniti na dva načina, putem brzog punjača što traje nekih pola sata i drugi način je klasiči izvor napajanja, što pak traje dosta duže, nekih 9 sati.

Renault ZOE proizvodit će se u Renaultovoj Flins fabrici.

Kategorije: Auto sajam