Renault na sajmu automobila u Ženevi 2016: Predstavljen novi Renault Scenic

renault senic zeneva 2016

Renault na sajmu automobila u Ženevi 2016: Predstavljen novi Renault Scenic

I prije početka sajma automobila u Ženevi većini je bilo jasno da će Renault pod glavne reflektore svog štanda staviti potpuno novu generaciju modela Scenic.

Obzirom na izgled karoserije slobodno bi se moglo reći da tek predstavljeni Scenic spada u neku još nedefinisanu klasu koja se nalazi između minivana i crossovera. Zahvaljujući ranije predstavljenim modelima istog proizvođača već smo se pomalo navikli na prednju masku motora koja će kao takva biti zaštitni znak svih novih modela planiranih za blisku budućnost.

Unutrašnjost 4. generacije popularnog Scenica asocira na onu u aktuelnom Meganeu što je također očekivano. Sve u svemu Francuzi su porodično orijentisanim vozačima ponudili skladan i moderan proizvod. Tradicionalno, Renault već na startu komercijalizacije nudi široku lepezu motora i mjenjača pa smo sigurni da će svi ukusi biti zadovoljeni. U pripremi je i hibridna verzija koja će svjetlo dana ugledati na jesen kada je na programu sajam automobila u Parizu.

renault senic zeneva 2016_

Odavno je francuski Renault sinonim za sigurnost (Laguna 2 prvi automobil ocijenjen sa maksimalnih 5 NCAP zvjezdica) pa se ne treba čuditi ako će tek predstavljeni Scenic osvojiti maksimalan broj bodova u svim kategorijama. U prilog tome ide ugradnja sistema za aktivno kočenje, AEBS, sa mogućnošću detekcije pješaka. Tu je i Head Up displej na kojem se direktno pred očima vozača projeciraju sve bit informacije.

Ovisno o odabranom paketu opreme unutrašnjost je oplemenjena 8,7 inčnim velikim ekranom, odnosno klasičnim tabletom. Ozvučenje je također na nivou trenutno najboljih na tržištu (BOSE Surround Sound System) čemu se posebno raduje mlađa populacija. A njima je i namijenjen sistem R-LINK 2 čije su mogućnosti gotovo bezgranične. Kod ove klase vozila ne smiju se zanemariti transportne mogućnosti- kada su sva sjedišta u funkciji prtljažnik raspolaže za zapreminom od 572 litara. Uz, slobodno se može reći, jednu od najvećih zvijezda salona Scenica Renault je posjetiteljima izložio kompletnu proizvodnu gamu koja na najbolji način oslikava šarolikost ponude.

Piše: Alden Hadžagić

Kategorije: Auto sajam