Sajam automobila u Ženevi 2021. neće se održati!

Sajam automobila u Ženevi 2021. neće se održati!

Organizatori Sajma automobila u Ženevi donijeli su odluku da otkažu ovaj prestižni događaj i 2021. godine.

Ovogodišnji Sajam automobila u Ženevi otkazan je samo dan pred zvanično otvaranje prvog novinarskog dana. Štetu zbog otkazivanja sajma najviše su pretrpjeli sami izlagači jer im novac od strane organizatora nije vraćen.

Organizator ženevskog sajma našao se u velikim problemima jer su i drugi sajmovi otkazani, pa su se za finansijsku pomoć obratili i ženevskom kantonu koju nisu dobili. Fondacija Međunarodnog sajma automobila (FGIMS) napravila je anketu među proizvođačima koji su izlagali na ovom sajmu, “da li bi izlagali 2021. godine”, a odgovor većine bio je negativan.

Većina ih je rekla da bi se na sajam radije vratila 2022. godine, dok se finasijski stabilišu, a također još uvijek nije predvidiv tok razvoja pandemije COVID-19.

Ovom događaju u dva dana prisustvuje više 10.000 novinara iz raznih dijelova svijeta, a poslije toga u narednih sedam dana sajam posjeti više 600.000 posjetilaca.

Razvoj pandemije COVID-19 na globalnom nivou već u prvoj polovini 2020. godine dao je razlog za zabrinutost da li će se i naredni sajam moći održati. Podsjećanja radi, većina ovogodišnjih sajmova automobila su otkazani ili pomjereni. Sajam u Parizu, New Yorku i Detroitu su otkazani dok je sajam u Pekingu pomjeren sa aprila na septembar.

Već sada je upitno da li će se održati i prvi sajam automobila u Minhenu, koji je trebao zamijeniti sajam u Frankfurtu.

Proizvođači svake godine nastoje smanjiti troškove pa su mnogi odlučili da više ne izlažu na sajmovima.

Odziv na sajmovima je u padu, ali za to su najviše krivi sami proizvođači jer samo nekoliko dana prije premijere “nekako procure” u javnost zvanične fotografije – što je manje-više postala praksa. Onda se može postaviti logično pitanje zašto bi neko došao na sajam kada je već vidio novitete…

Kategorije: Auto sajam, Vijesti