Toyota na sajmu automobila u Ženevi 2016: C-HR buduća Toyotina perjanica

Toyota na sajmu automobila u Zenevi 2016 - 01

Toyota na sajmu automobila u Ženevi 2016: C-HR buduća Toyotina perjanica

Već drugog press dana u Ženevi većina svjetskih medija za najatraktivniji model proglasili su Toyotu C-HR.

Obzirom da smo je imali privilegiju detaljno razgledati uživo Toyotu C-HR moramo reći da se slažemo s njima. C-HR je odgovor na već etabliranu konkurenciju koja dolazi u vidu Honde HR-V, Nissan Jukea i Mazde CX-3. Na press konferenciji smo čuli da je C-HR iznikao na Toyotinoj modularnoj platformi TNGA koja je upotrijebljena i na najnovijoj generaciji Priusa.

Ispod, najblaže rečeno, zanimljivo skrojene karoserije za sada se nude tri agregata- 1,2 litreni turbo benzinac koji se odlično pokazao u novom Aurisu, 2,0 benzinac u paru sa CVT mjenjačem i 1,8 litreni benzinac u hibridnoj verziji. Moglo bi se reći da je ponuda motora potpuna iako smo sigurni da će većina potencijalnih kupaca Starog kontinenta priželjkivati jedan od dizel agregata koji se već nalaze u Toyotinoj ponudi.

Toyota na sajmu automobila u Zenevi 2016 - 03

Toyota Proace Van

Po receptu kako su je napravljen gradski mališan Aygo Toyota je sa istim partnerom, grupacijom PSA, razvila moderan Van namijenjen transportu ljudi i robe. Toyotino komercijalno vozilo proizvodit će se u PSA tvornici s lokacijom u gradu Valenciennes, Francuska.

U ponudi će biti veliki broj kombinacija konfiguracije sjedišta i tovarnog prostora kao i paketa opreme. Naravno, svaki će proizvođač zadržati svoja dizajnerska obilježja s prednje strane (maska motora) kako bi se mogla napraviti na tržištu gdje će biti prisutni. Sve ostalo je potpuno isto što će u značajnoj mjeri pojednostaviti servisiranje.

Toyota na sajmu automobila u Zenevi 2016 - 09

Toyota RAV4 Hybrid Sapphire

Svoj doprinos izdavanju posebnih, dizajnerskih, edicija Toyota je dala u vidu nove generacije planetarnog popularnog RAV4 modela. Iza oznake Sapphire krije se specifična plava boja, dodaci od kroma na velikim 20 inčnim felgama te posebno naglašeni plavi znakovi predviđeni za hibridna vozila kao i još plavih detalja strateški raspoređenih po karoseriji.

Da bi prestižni paket bio potpun ugrađena su sjedišta sa specifično prošivenom kožom koja ja svoje mjesto našla i na svim drugim površinama koje se mogu dotaknuti. Po nekim predviđanjima RAV4 Sapphire bi se u prodajnim salonima trebao naći u drugoj polovici tekuće godine.

Toyota na sajmu automobila u Zenevi 2016 - 07

Toyota Kikai Concept

Kiaki Concept debitirao je prošle godine na Tokyo Motor Showu. Obzirm da u Europi nije nikada bio izlagan ne čudi veliki interes akreditiranih novinara. Smisao pomalo neobično dizajniranog automobila jeste demonstracija tehnologije koja propagira uvezivanje pametnoh telefona i automobila. Na taj se način može povezati vaš iPhone sa Kikaijem te daljnski parkirati automobil.

Da, u tom slučaju iPhone ima ulogu klasičnog daljinskog upravljača. Naravno, Kikai u ovakvom obliku zasigurno nikada neće ući u serijsku proizvodnju jer služi kao poligon za ispitivanje novih mogućnosti koje će se koristiti na serijskim automobilima.

Piše: Alden Hadžagić

Toyota na sajmu automobila u Zenevi 2016 - 05

Kategorije: Auto sajam