Opel na sajmu automobila u Ženevi 2016: Opel Astra automobil godine!

Opel sajam automobila u Zenevi 2016 -620- 01

Opel na sajmu automobila u Ženevi 2016: Opel Astra automobil godine!

Izbor automobila godine održan je neposredno pred otvaranje sajma automobila u Ženevi, a svečanoj dodjeli nagrade „Car of the Year 2016“ koja je održana u kongresnom centru Palexpo mogli su prisustvovati akreditovani predstavnici medija.

Ovogodišnji žiri za dodjelu nagrade „Car of the Year 2016“ bio je sastavljen od 58 novinara iz 22 evropske zemlje koji je od 29 modela za finalni izbor odabrao sedam kandidata. Tako su se u finalu našli: Audi A4, BMW serije 7, Jaguar XE, Mazda MX5, Opel / Vauxhall Astra, Škoda Superb i Volvo XC90.

Ovogodišnja laskava nagrada automobil godine pripala je Opel Astri koja je premijerno predstavljena prošle jeseni na sajmu automobila u Frankfurtu. Za izbor automobila godine žiri se vodio na temelju kriterija u koji su ušli inovacije, dizajn, kvalitet i vrijednost za uloženi novac. „Car of the Year“ nagrada je visoko rangirana kod proizvođača automobila, a sa 52 godine ona je i najstarija i najprestižnija nagrada koju može dobiti neki automobil u Evropi.

Opel sajam automobila u Zenevi 2016 -620- 02

Opel s novom Astrom već na premijeru u Frankfurtu najavio je velika očekivanja, a da ona nisu neutemeljena potvrdila je i ova nagrada, a od kako je nova Astra u prodaji, Opel je primio više od 130.000 narudžbi. Na svom izložbenom prostoru Opel je predstavio dva noviteta, GT Concept i kompaktni SUV Mokka X model.

Opel GT Concept u Ženevi je imao svjetsku premijeru, a ovaj model spaja prošlost i budućnost, bez pokušaja da oponaša svog slavnog prethodnika. GT Concept nudi novu interpretaciju uzbudljivog stila što ga čini jednim od najuzbudljivijih konceptnih automobila. Opel GT Concept je model sa srednje postavljenim motorom (više sprijeda) i pogonom na stražnje točkove.

Dug poklopac motora, sa vrlo kratkim prevjesom, smiona crvena centralna linija, bez ručica za otvaranje i retrovizora, dizajnerski ovaj koncept postavljaju u segment čistih sportskih automobila koji pripada Opelovoj filozofiji skulpturalnog dizajna.

Opel sajam automobila u Zenevi 2016 -620- 03

Mokka X je novi kompaktni SUV koji je stvoren za avanturu koju krasi smiona vanjština i profinjena elegancija unutrašnjosti. Mokka X ima karakterističan dizajn s LED svjetlima za dnevnu vožnju u dominantnom oštrom obliku dvostrukog krila. Njena je unutrašnjost profinjena i dolazi s najnovijom generacijom informacijsko-multimedijskih sistema koji će je u ljeto kad krene u prodaju činiti najbolje povezanim trenutno dostupnim SUV-om. IntelliLink će donijeti svijet pametnih telefona u automobil putem platformi Apple CarPlay i Android Auto, a opcionalno je dostupan i Opel OnStar.

Opel je za Mokku X proširio ponudu motora dodavanjem novog 1.4-litrenog benzinskog motora s direktnim ubrizgavanjem. Riječ je ultramodernom motoru koji dolazi u kombinaciji sa 6-stepenim automatskim mjenjačem, Start/Stop sistemom i pogonom na sve točkove, a njegova preliminarna potrošnja goriva i emisije CO2 u kombinovanom krugu testiranja iznosi 6,6 l/100 km i 154 g/km. Opel Mokka X je mali uzbudljiv SUV, koji će cjenovno biti pristupačan, inovativan.

Kategorije: Auto sajam