Nissan najavljuje svoju viziju inteligentne mobilnosti

Nissan zeneva 2016 -1

Nissan najavljuje svoju viziju inteligentne mobilnosti 

Sa ciljem budućnosti bez emisija i saobraćajnih nesreća sa smrtnim posljedicama, Nissan je danas na Sajmu automobila u Ženevi predstavio svoju viziju inteligentne mobilnosti. Osmišljena kao vodič razvoja Nissanovog razvoja proizvoda, inteligentna mobilnost će voditi Nissanove odluke o tome kakva će goriva pokretati automobile, kako se automobile vozi te kako se oni mogu integrisati u društvo, a pritom zadržati predanost većem užitku vožnje.

„Naša vizija inteligentne mobilnosti je okvir koji će kupce širom svijeta približiti sigurnijoj, održivijoj budućnosti,” izjavio je glavni direktor Carlos Ghosn. „Kako bi ostvario svoju viziju, Nissan je pokrenuo dugoročnu strategiju i podržao je znatnim ulaganjima u istraživanje i razvoj.  To je Nissanu omogućilo da 2010., godinama prije konkurencije, svijetu predstavi revolucionarni LEAF, prvi masovno proizvedeni električni automobil na svijetu. Potaklo je i razvoj najnaprednijih tehnologija autonomne vožnje koje će do 2020. naći svoj put i do niza serijskih automobila.  Poduzeti koraci Nissanu omogućavaju da širokom krugu kupaca ponudi prednosti električnih vozila i inovacije za autonomnu vožnju te ih, na kraju, odvede u novu eru mobilnosti.”

Temelj Nissanove inteligentne mobilnosti tri su stuba inovacija:

  • Nissan Intelligent Driving – stvaranje veće sigurnosti vozača, na čelu sa Nissanovom tehnologijom za autonomnu vožnju pod nazivom Piloted Drive.
  • Nissan Intelligent Power – veća efikasnost, više snage, na čelu sa električnim vozilima
  • Nissan Intelligent Integration – nove veze između vozila i društva

Svako područje predstavlja Nissanov tehnološki napredak – inovacije u području sigurnosti razvijene na temelju tehnologije autonomne vožnje, kao što su sistemi za nadzor stabilnosti ili izuzetno pouzdani i efikasni pogonski sistemi, uključujući motore na alternativna ili konvencionalna goriva sa naprednim sistemima prenosa te rješenja za upravljanje energijom.

Međutim, povrh tehničkih specifikacija, Nissan inteligentnom mobilnošću vozaču i njegovim putnicima želi ponuditi vrhunski doživljaj. Sve u svemu, Nissanova je namjera vožnju učiniti osobnijim i uzbudljivijim iskustvom, a vozaču ponuditi osjećaj kontrole.

Nissan zeneva 2016 -2

Nissan Intelligent Driving

Element Nissan Intelligent Driving ponajprije je fokusiran na performanse, udobnost i sigurnost te uklanjanje stresa iz svakodnevne vožnje ili smanjenja rizika od opasnih situacija. Mnogi od tih napredaka se već vide jer se današnji vozači mogu osloniti na to da će vozilo samo prepoznati opasnost ili poduzeti odgovarajuće mjere kako bi povećalo sigurnost. Nissan je predvodnik na tržištu u tom području, a tehnologijama sistema Safety Shield, kao što je sprečavanje nenamjernog izlaska iz vozne trake ili kočenje u slučaju nužde, to će vodstvo pretočiti i u područje tehnologija autonomne vožnje, dostupne svim kupcima serijskih modela iz svoje palete.

Nissan će u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama, Japanu i Kini u sljedeće četiri godine predstaviti više modela opremljenih tehnologijom autonomne vožnje. Tehnologija će biti ugrađena u serijske modele dostupne po pristupačnim cijenama, a prvi će model već ove godine biti dostupan u Japanu. Praktična demonstracija tehnologije autonomne vožnje na evropskim cestama 2016. će pokazati koliko je napredovala Nissanova tehnologija autonomne vožnje. Nissan Qashqai će sljedeće godine biti prvo vozilo u Evropi dostupno sa tehnologijom Piloted Drive.

„Tehnologije autonomne vožnje već su duže vrijeme predmet proučavanja našeg odjela za istraživanje i razvoj i testiraju se na putevima od 2013.”, izjavio je Daniele Schillaci, Nissanov izvršni potpredsjednik za globalni marketing i prodaju. „Time smo pouzdanost i prilagodljivost Nissanove tehnologije za autonomnu vožnju testirali i u stvarnim uslovima. Naša tehnologija autonomne vožnje je dodatak vozačkom iskustvu današnjice koji pruža još uzbudljiviju vožnju i manje stresa.”

Nissan Intelligent Power

Nissan je vodeći proizvođač automobila u području tehnologije električnih automobila i njihove prodaje. Nissan vjeruje da je tiho, ali snažno ubrzanje uz još veći domet ključ ostvarivanja nevjerojatnog vozačkog iskustva. Nissan povećava energetski kapacitet baterija električnih vozila i njihovih performansi, što dokazuje baterija kapaciteta 60 kWh koja Nissanovom konceptnom automobilu IDS Concept, koji europsku premijeru ima u Ženevi, omogućava doseg od 550 km*.

Nissanove tehnologije također skraćuju vrijeme punjenja i povećavaju potencijal električnih vozila na druge inovativne načine. Alternativni izvori električne energije u automobilu, kao što su gorivne ćelije, također potiču upotrebu različitih vrsta goriva i razvoj obnovljive energije.  Jedan od ciljeva inteligentne snage je i daljnji razvoj turbomotora smanjene zapremine i mjenjača X-Tronic za manju potrošnju te besprijekoran odaziv i prijenos snage.

„Nissan istražuje brojne izvore energije za vozila budućnosti i svjesni smo svoje uloge u tome, što redovno dokazujemo kontinuiranim ulaganjima u više tehnologija”, izjavio je Schillaci. „Izuzetno zadovoljni korisnici električnim su vozilima Nissan LEAF prošli više od 2,1 milijarde kilometara, što je dokaz naše stručnosti u izradi električnih vozila te naše sposobnosti da svijetu predstavimo napredne, pametne tehnologije.”

Nissan zeneva 2016 -3

Nissan Intelligent Integration

Na koji način proizvođač automobila može donijeti nove koristi društvu i doprinijeti čišćem zraku, zelenijoj planeti i saobraćajnoj sigurnosti? Odgovor leži u umrežavanju automobila, pojedinaca, društvene infrastrukture te doprinosu izgradnje ključne infrastrukture za punjenje vozila.

Nissan će pridonijeti spajanju automobila sa društvenom infrastrukturom kao što su mreže puteva, informacija i električne energije, što će na kraju dovesti do smanjenja gužvi, efikasnijeg dijeljenja automobila, upravljanja automobilom na daljinu i boljeg upravljanja energijom.

Nissan nastavlja svoj doprinos širenju mreža za punjenje električnih vozila širom Evrope, Sjedinjenih Američkih Država, Meksika i Japana. Do danas je postavljeno više od 10.500 staanica za brzo punjenje, a Nissan na području Evrope sarađuje sa partnerima kako bi dodatno povećao broj stanica za brzo punjenje kojima se mogu koristiti sva električna vozila. To omogućava rast cijelog tržišta i donosi dodatnu praktičnost i sigurnost vozačima svih električnih vozila u Evropi, ne samo vozačima Nissana.

Vozači automobila žele jedinstveni sistem povezivanja, baš kakav im omogućavaju uređaji na radnom mjestu i lični uređaji. Tehnološki trendovi su ušli u sve sfere mobilnosti, a sada se fenomen upotrebe uređaja u svim situacijama proširio i na vozila. Nissan je predan pronalaženju načina da vozila postanu dio tog povezanog ekosistema.

„Intelligent Integration spaja inicijative Nissan Power i Nissan Driving sa društvom”, rekao je Schillaci. „Inteligentna mobilnost ne čini vožnju samo zabavnijom već i važnim korakom prema ciljevima nulte stope emisija i sprečavanja nesreća sa smrtnim posljedicama”.  Kako bismo ostvarili taj važan cilj potrebna nam je veća predanost proizvođača automobila. Moramo sarađivati sa nadležnim tijelima kako bismo stvorili i prilagodili zakone o motornim vozilima, norme i politike za potporu autonomnim vozilima.”

Nissanove tehnologije inteligentne mobilnosti su dostupne već danas u sklopu sistema Safety Shield, kamera i vozila na električni pogon. Dodatno će se obogatiti vozilima Piloted Drive, dostupnim u Japanu već ove godine, a od sljedeće godine i u Evropi. Kako se Nissan okreće budućnosti dijeljenja automobila, integrisanim sistemima za upravljanje energijom te mrežama za bežično punjenje, tako i prava vizija inteligentne mobilnosti postaje sve jasnija.