U Parizu predstavljen Dacijin osvježeni kvartet gradskih modela

dacia_modeli_2016

U Parizu predstavljen Dacijin osvježeni kvartet gradskih modela 

Dacia je u Parizu predstavila kompletno redizajnirani kvartet gradskih modela: Dacia Sandero, Sandero Stepway, Logan i Logan MCV. Karakterističan svjetlosni potpis, osvježeni enterijer i potpuno novi 1.0-litreni benzinac, nosioci su promjena koje će privući nove kupce i osigurati Daciji održavanje pozitivnih prodajnih rezultata 13-tu godinu zaredom. 

S krajem osmog mjeseca Dacia je isporučila više od 391.000 vozila širom svijeta, što je povećanje od 7,3 posto u odnosu na isti period u 2015. godini. Za zadržavanje prodajnih rekorda već 13-tu godinu uzastopno, Dacia je na sajmu automobila u Parizu predstavila osvježeni i modernizovani kvartet gradskih modela.

Atraktivne optičke promjene na Sanderu i Loganu, kao i njihovim izvedbama Sandero Stepway, odnosno Logan MCV, uključuju modernizaciju svjetlosne grupe sa LED tehnologijom i 3D efektom na zadnjem paru stop svjetala, robusniju prednju rešetku hladnjaka i modifikovani branik sa uvećanim maglenjacima.

Elegantni završeci sa hromiranim obrubima ventilacijskih otvora, pročišćena centralna konzola i novi uzorci tkanine na sjedištima doprinose svježijem dojmu i osjećaju veće udobnosti. U centru pozornosti je novi dizajn masivnog upravljača sa četiri kraka ugodnijeg za rukovanje, izrađenog od materijala izdržljivijeg na habanje.

Kako bi vožnja bila praktičnija i ležernija, u zavisnosti od verzije nova linija Sandera i Logana kao opciju nudi luksuznu opremu poput stražnje kamere ili sistema za pomoć pri kretanju na uzbrdici.

Glavna novost s tehničke strane jeste novi 1.0 SCe trocilindarski benzinski motor od 75 KS, koji je za razliku od prethodnika 10 posto štedljiviji i sa manjom emisijom CO2 ekološki ”zeleniji”. U ponudi ostaje provjereni TCe 90 trocilindarski benzinski motor, te dvije izvedbe 1.5 dCi dizelaša od 75 i 90 KS. Pored ručnog, garnitura pogonskih jedinica dostupna je uz novi automatski mjenjač Easy-R.

Dusteru moderni EDC automatski mjenjač sa dvostrukim kvačilom

Po prvi put u svojoj istoriji Dacia na modelu Duster uvodi Renaultovu modernu izvedbu šestostepenog automatskog mjenjača EDC sa dvostrukim kvačilom. EDC kombinuje udobnost u vožnji i glatku izmjenu stepeni prenosa, zadržavajući potrošnju goriva i emisiju CO2 na razini verzija sa ručnim mjenjačem. Duster opremljen EDC mjenjačem dolazi isključivo u verziji dCi 110 sa prednjim pogonom uz uključen sistem za pomoć pri kretanju na uzbrdici (Hill Start Assist).

Kategorije: Auto sajam