Aston Martin Vantage novi je sigurnosni automobil Formule 1

Aston Martin Vantage F1 Safety Car

Aston Martin Vantage novi je sigurnosni automobil Formule 1

Svjetsko prvenstvo Formule 1 ove godine dobiva novi sigurnosni automobil u obliku posebno pripremljenog Aston Martina Vantagea.

Mercedes-Benz dugo je bio jedini brend koji je isporučivao sigurnosni i medicinski automobil za Formulu 1. Od ove godine Aston Martin vraća se u Formulu 1 kao F1 ekipa ali i kao kompanija koja će isporučivati sigurnosni i medicinski automobil.

Aston Martin F1 ekipa i sigurnosni automobil bit će obojeni istom zelenom bojom. Aston Martin Vantage safety car ima Lime Essence traku, te druge aerodinamičke dodatke poput spuštenih pragova i zadnjeg difuzora. Tu su i drugi dodaci poput signalnih svjetala i kamera za prijenos slike.

Aston Martin Vantage F1 Safety Car

Unutrašnjost je opremljena trkaćim sjedištima koje je odobrila FIA sa sigurnosnim pojasevima u šest tačaka. Centralna konzola je također modificirana i sada podržava sistem upravljanja prekidačem koji se koristi za upravljanje raznim funkcijama, poput aktiviranja sirene automobila, radio komunikacija i upravljanja svjetlosnom trakom.

Aston Martin je također dotjerao performanse automobila gdje dobio dodatnih 24,6 KS iz 4,0-litarskog V8 twin turbo motora pa je sada na raspolaganju 528 KS. Osim motora dorađeni su ovjes i upravljački mehanizam.

Automobilom će upravljati Bernd Mayländer.

Aston Martin Vantage F1 Safety Car

Kategorije: Auto sport, Formula 1, Vijesti