Volkswagen Mexico sprema se da pokrene proizvodnju produženog Tiguana

volkswagen tiguan lwb sasija

Volkswagen Mexico sprema se da pokrene proizvodnju produženog Tiguana

Volkswagenova fabrika u Meksiku otvara potpuno novi odjel u kojem će se proizvoditi produženi Tiguan sa sedam sjedišta. Radovi na finalnim podešavanjima mašina i opreme privode se kraju nakon čega počinje serijska proizvodnja.

U prvoj sedmici juna tekuće godine sa proizvodne trake sišla je prva probna šasija Volkswagen Tiguan Long modela koji ima produženi međuosovinski razmak. Šasija je napravljena za potrebe kalibracije opreme i prizvodnih procesa, a serijska proizvodnja ovog modela najavljena je za početak 2017. godine.

Novi “Body Shop” objekat Volkwagenove fabrike u Meksiku prostire se na 70.800 kvadratnih metara u kojem je postavljeno 800 robota za zavarivanje, a pored toga u njega je ugrađeno gotovo 700 kontejnera sa 50.000 tona opreme za proizvodne potrebe. Volkswagen México trenutno vodi niz programa obuke osoblja koje je zaduženo za programiranje robota i proces automatizacije.

Kada je riječ o samom automobilu, njegov međuosovinski razmak u odnosu na klasični Tiguran model duži je za 11 centimetara što povećava prostor putničke kabine, te omogućava ugradnju dodatnog reda sjedišta. Zadnji prevjes automobila bit će veći u odnosu na standardni model sa pet sjedišta što će omogućiti produženom Tiguanu da ima veći i prtljažnik.

Volkswagen planira da produženi Tiguan predstavi u novembru tekuće godine na Los Angeles Auto Showu.

Kategorije: Noviteti, Vijesti