Početak proizvodnje hibridnog Sorenta

Početak proizvodnje hibridnog Sorenta

Nova platforma, inteligentno osmišljena kabina i pogon zaslužni su za to da je Kijin globalno najuspješniji SUV prvi put dobio električnu snagu.

Kia je pokrenula proizvodnju novog hibridnog Sorenta koji predstavlja prvu elektrificiranu verziju ovog Kijinog najpoznatijeg sportskog terenca. Sorenta 4. generacije proizvode u fabrici u južnokorejskom gradu Hwasung, gdje proizvode sve tri verzije (hibrid, dizel i benzin).

Prvi hibridni primjerci iz južnokorejske fabrike biće namijenjeni evropskim tržištima, dok vozila Sorento za američko tržište proizvode u West Pointu u američkoj saveznoj državi Georgia. Sorento 3. generacije, koji su proizvodili u istoj fabrici, dobitnik je brojnih priznanja za kvalitet. Novi model će zadržati jednako visoke proizvodne standarde i kontrolu kvaliteta.

Od 2002. godine u svijetu prodali više od 3 miliona primjeraka Sorenta

Sorento je već gotovo dva desetljeća jedan od glavnih modela Kije, a od lansiranja 2002. do danas su ih širom svijeta prodali više od 3 miliona. Prodaja u Evropi kreće ujesen, dok ga na ostalim globalnim tržištima očekuju do kraja godine. Krajem godine će novi Sorento po prvi puta biti u ponudi i kao plug-in hibrid.

Novi hibridni Sorento

Novi Sorento je prvo vozilo, nastalo na Kijinoj platformi za srednje velike sportske terence nove generacije. Platforma s velikom karoserijom, koja maksimalno iskorištava prtljažni i putnički prostor, Sorentu jamči da će biti jedan od najsvestranijih i prostranijih SUV-ova s tri reda sjedišta. Pored toga njegov inovativno osmišljen prostor omogućava ugradnju Kijinih novih elektrificiranih pogona Smartstream, koji rezultiraju manjom potrošnjom goriva, nižim emisijama i boljim motornim mogućnostima.

Sorentov hibridni elektrificirani pogon Smartstream je raspoloživ u kombinaciji s 1.6 T-GDi motorom s litijum-ionskim polimernim baterijskim sklopom kapaciteta od 1,49 kWh i elektromotorom snage od 44,2 kW. Inteligentno osmišljena platforma omogućava postavljanje baterija ispod vozila, s minimalnim zadiranjem u prostranost kabine i prtljažnika.

Novi elektrificirani pogon snage od 230 KS i okretnim momentom od 350 Nm združuje niže emisije CO2 i visoke performanse motora. Snaga se prenosi preko 6-stepenog automatskog mjenjača pomoću električnog uređaja na mjenjaču, koji paralelnim djelovanjem i minimalnim gubitkom energije omogućava punu snagu motora i elektromotora. To rezultira trenutnim ubrzanjem pri bilo kojoj brzini, s direktnim pristupom do snage baterije pri visokim brzinama.

Kategorije: Vijesti