Audi R8 e-tron bit će oživljen, a uz njega stiže i novi E2 model?

AudiAudi R8 e-tron bit će oživljen, a uz njega stiže i novi E2 model?

Audi R8 e-tron na električni pogon razvijan je sve do 2012. godine kada je “marka sa četiri prstena” odlučila za prekine razvoj električnog sportiste. Ipak, vremena su se promijenila pa bi e-tron R8 mogao biti ponovo predmet razvoja.

Audi ide punom parom u elektrifikaciju svoje ponude modela, a u narednim će godinama lansirati mnoštvo novih potpuno električnih vozila.

Najznačajniji program jeste “Project Artemis” iz kojeg će nastati prvo Audi električni model, a kasnije Bentley i Porsche. Lansiranje prvog Audi modela koji će proizaći iz ovog projekta očekuje se u 2024. godini koji će imati sistem autonomne vožnje nivoa 4. Očekuje se i da će imati mogućnost 5G povezivanja, bežične nadogradnje i najnapredniji električni pogon kompanije.

Audi Aime concept

Šef Audija Markus Duesmann priznao je da se automobilska industrija bori sa stvaranjem autonomnih vozila, a rekao je imaju cilj u kompaniji da se podudara sa Teslinim softverom.

„To je cilj. Tesla je u nekim oblastima postavila standarde za novu tehnologiju. Mi ih posmatramo. Ali već s e-Tron GT imamo interijer i uslugu predvodnika”, rekao je Duesmann. Također, on je rekao da nije bila prvobitna ideja oživljavanja e-tron R8 modela, ali da sada to ima smisla.

Audijev šef također je rekao da je otvoren za ideju oživljavanja A2 na električni pogon. „Svidio mi se A2. Možda bismo trebali napraviti novi A2 – možda električni, možda ga nazvati E2”, rekao je Duesmann.

Kategorije: Vijesti