Audi predstavio prvi vlastiti bolid Formule E

Audi predstavio prvi vlastiti bolid Formule E

Audi je predstavio svoj prvi automobil u Formuli E u koju je ušao kao fabrički tim. Tako će se Njemački brend samostalno takmičiti u sezoni 2017/18.

Audi e-tron FE04 puna je oznaka novog bolida koji će koristiti mjenjač sa jednom brzinom kao dio onoga što je šef Audi motosporta Dieter Gass nazvao “potpuno novim pogonom”.

Novi bolid Audija dobio je i novu kolornu šemu pa tako od naredne sezone nećemo gledati više Audi bolide sa crvenom, žutom i zelenom bojom. Sada automobilom prevladava bijela i crna boja sa zelenim i crvenim detaljima.

Lucas di Grassi prvi je isprobao novi bolid kojeg je provozao na pozornici tokom prezentacije. Njegov auto bit će ukrašen poznatim logotipom sa četiri prstena koji je postavljen na vrhu crnog nosa i crnog stražnjeg krila.

Njegov timski kolega ostat će Daniel Abt koji je sada dobio status fabričkog vozača. Abtov bolid razlikuje se po crvenom vrhu nosa bolida, kao i drugim crvenim detaljima na bolidu.

Član Audijevog odbora za tehnički razvoj Peter Mertens naglasio je da Audi postaje “Prvi Njemački proizvođač automobila koji će se takmičiti u Formuli E“, dok će njihovi rivali BMW i Mercedes u ovo takmičenje stići u sezoni 2018/19.

“Zajedno sa našim partnerom tehnologije Schaeffler, razvili smo potpuno novi pogon. To možete odmah vidjeti jer je napravljeno novo kućište karbona, a automobil zvuči i drugačije jer koristimo nove tehnologije”, dodao je Peter Mertens.

 

Kategorije: Auto sport