21 godišnjica smrti velikog Ayrton Senna!

Ayrton Senna 21 godisnjica smrti

Prije 21 godinu poginuo je Ayrton Senna!

Prije 21 godinu, na današnji dan u Imoli 1994. godine, na utrci Velike nagrade San Marine tagično je život izgubio sjajni i jedan od najvećih F1 vozača sjajan Ayrton Senna.

Kobni 1. maj 1994. godine…

Taj trkaći vikend F1 svijet uznemirila su ga dva događaja. U petak, nakon popodnevnih kvalifikacija, Sennin sunarodnjak i početnik u Formuli 1, Rubens Barrichello, pretrpio je teške ozljede u sudaru koji ga je spriječio da nastupi na toj utrci. Senna je posjetio Barrichella u bolnici, a da bi to učinio preskočio je ogradu bolnice jer su posjete zabranili doktori. Vidjevši Rubensove ozljede, postao uvjeren kako su sigurnosni standardi u F1 jako mali.

To nije bio kraj crnog vikenda već se isti nastavio smrću Rolanda Ratzenbergera u slobodnom treningu koji je uticao na Ayrtona toliko da je počeo ozbiljno pomišljati na odlazak iz svijeta Formule 1. Ironijom sudbine, svoje posljednje jutro proveo je na sastanku kolega vozača s ciljem da potaknu FIA-u na hitno povećanje sigurnosti stvaranjem Sigurnosne grupe vozača. Kao najstarijem vozaču ponuđena mu je uloga predsjednika.

Ayrton Senna

U nedjelju, na dan utrke, Pedro Lamy i J. J. Lehto sudarili su se na samom startu, a sudci utrke poslali su “safety car” na stazu sa svrhom usporavanja utrke i mogućnosti uklanjanja dijelova preostalih nakon sudara. Safety car ostao je na stazi šest krugova. U sedmom krugu, s kamere koja je išla uživo sa Schumijevog Bennetona, vidjelo se da je Sennin bolid dvaput proklizao sa stražnje strane. To je za posljedicu imalo izlijetanje sa staze u zavoju Tamburello i udaranje u gumama nezaštićeni betonski zid. Telemetrija je pokazala da je sa staze izletio pri brzini od 310 km/h te da je do udara u zid usporio na 218 km/h, i to u manje od dvije sekunde.

Nakon što je Sennin bolid stao, Ayrton je ostao nepokretan u kokpitu. Bolid je pretrpio podupravljanje i otklizao sa staze, lagano poskočio te se direktno zabio u zid pod malim uglom. To je za posljedicu imalo veliko oštećenje bolida, iako se u prvi mah činilo da bolid nije mnogo oštećen jer je ostao bez prednjeg točka i prednjeg krila. Drugim snimkom kamere vidjelo se da je desna strana bolida potpuno uništena.

Sudar je izgledao strahovito, a obzirom da se Senna nije pomicao iz bolida postalo je jasno da je brazilac pretrpio ozbiljne povrede. Njegovo tijelo bilo je nagnut na koso što je neprirodna poziciji tijela u kokpitu. U nekoliko narednih sekundi kaciga mu se pomakla prema drugoj strani i vratila nadu da je sve u redu.

Udes Rolanda Ratzenbergera u Imoli 1994.

Udes Rolanda Ratzenbergera u Imoli 1994.

Nakon dužeg vremenskog perioda stigla je prva pomoć za razliku od vatrogasaca koji su stigli mnogo prije, no nisu htjeli rizikovati i pomjerati Sennu te na taj način prouzrokovati teže ozljede. Slika iz helikoptera prenosila se diljem svijeta dok su liječnici pokušavali spasiti Ayrtona. Ostalo osoblje utrke otkrilo je mrlje od krvi pored mjesta na kojemu je Ayrton udario.

U trenutku ukazivanja pomoći, zahvaljujući nesporazumu, Larrousseov vozač Erik Comas pokušao se vratiti u utrku iako je bilo jasno da je utrka prekinuta. I druga tragedija je jedva izbjegnuta u Tamburellu jer je Comas jurio prema helikopteru koji je sletio na stazu, no zahvaljujući paničnom mahanju zastavama od strane sudaca, shvatio je poruku i stao na vrijeme.

Bolid Ayrtona Senne nakon udesa u Imoli 1994.

Profesor Sidney Watkins, poznati svjetski neurohirurg, te sigurnosni i medicinski delegat, kao i vođa medicinskog tima Formule 1 na stazi, izveo je traheotomiju na Senni i poslije izjavio: „Izgledao je beživotno. Podigao sam mu kapke i zahvaljujući zjenicama uvidio da je pretrpio ogromnu ozljedu mozga. Izvukli smo ga iz kokpita i položili na tlo. Nakon što smo to učinili, izdahnuo je! Iako nisam religiozan, osjetio sam da mu je duša otišla iz tijela u tome trenutku.” 

Medicinskim helikopterom prebačen je u obližnju bolnicu, a nekoliko sati kasnije svijet je primio, zvanično, tragičnu vijest, da je Ayrton Senna preminuo!

Nakon ove tragedije, zavoj Tamburelo na stazi Imola je izmjenjen kako bi se isti usporio. Do tada, bio među najbržim zavojima na tadašnjim F1 stazama.

Godine prolaze, ali Senna nikad neće biti zaboravljen. Počivaj u miru Ayrton.

Kategorije: Formula 1