Aston Martin potvrdio povratak ove sezone u Formulu 1

Red Bull i Aston Martin - 2016

Aston Martin potvrdio povratak ove sezone u Formulu 1

Aston Martin je potvrdio da se vraća u Formulu 1 ove sezone, nakon što je dogovoreno tehnološko partnerstvo s ekipom Red Bull.

Aston Martin, britanski proizvođač sportskih automobila prekinuo je nagađanje oko njegovog povratka u Formulu 1. Nakon višemjesečnih nagađanja, sada je i potvrđeno da se Aston Martin vraća u Formulu 1 kroz partnerski odnos sa ekipom Red Bull Racinga. Tako će od ove sezone na bolidu Red Bull RB12 biti istaknut logo Aston Martina.

Saradnja Red Bulla i Aston Martin je na tehnološkom nivou, a prvobitno je brtianski proizvođač bio povezan sa timom Force Indijom. Ipak, do te saradnje nije došlo pa se Aston Martin odlučio za Red Bull s kojim bi mogao imati konkretniju saradnju u budućnosti. Christian Horner, šef Red Bull F1 ekipe tim povodm je izjavio: “Ovo je vrlo uzbudljiv projekt za svakoga u Red Bull Racing. Kroz ovo partnerstvo za inovacije, legendarni Aston Martin će se vratiti na Grand Prix Racing po prvi put od 1960. godine. Mi smo jako radujemo i siguran sam da će ovo biti uspješno partnerstvo.”

Tehnološka saradnja trebala bi biti otvorena sa zajedničkim projektom nazvanim ‘hiper car’ – AM-RB 001, a na tom projektu bit će uključen Adrian Newey koji je napisao da će taj automobil biti “spoj umjetnosti i tehnologije”. Također, treba spomenuti da je jedan od planova bio da se Johnnie Walker uključi kao sponzor ovog partnerstva, ali do toga nije došlo.

 

Kategorije: Formula 1