McLaren će od 2019. imati uticaj na razvoj Renaultovog motora

McLaren će od 2019. imati uticaj na razvoj Renaultovog motora

Momčad McLarena će do 2019. postati skoro pa fabrički tim s obzirom na uticaj koji planiraju imati u razvoju Renaultova motora, smatra trkaći direktor Eric Bouller.

McLaren je na kraju 2014. odbacio najbolju pogonsku jedinicu u Formuli 1 s kojom su te godine završili peti u poretku i odlučio prijeći na Hondu 2015. jer su vjerovali da kao Mercedesov klijent nikada neće moći postati svjetski prvaci.

McLaren je dogovorio isporuku Renaultovih motora u 2018. te će na taj način ponovno biti “obični” klijent, a ne fabrički tim kao što je to bio slučaj sa Hondom. Boullier vjeruje da će McLarenova pozicija u novoj situaciji rasti iz godine u godinu i da će već za godinu dana imati uticaj u razvoju motora za 2019.

“Postalo je neizbježno. Nakon tri teške godine morali smo donijeti važne odluke prije nego bude prekasno. Sad osjećamo olakšanje, ali i tugu jer smo izgradili dobar radni odnos sa Hondom bez obzira što nismo imali rezultate.” komentirisao je Boullier novu situaciju.

McLaren će iduće godine koristiti iste motore kao i fabrički tim Renaulta i Red Bull koji je sa Renaultovim motorima osvojio četiri dvostruka naslova od 2010. do 2013.

“Imamo informacije od Renaulta koje dokazuju da će njihov motor biti konkurentan. Možda malo iza Mercedesa i Ferrarija, ali ima potencijal. Imali smo sastanke koji su pokazali da rade na pouzdanosti i performansama koje će iduće godine biti bolje.”

“Druga prednost u radu sa Renaultom jest da ćemo imati pravo učestvovanja u dizajnu motora. U sezoni 2019. imat ćemo rješenje koje je gotovo isto kao kod fabričkog tima, što je prednost u odnosu na motor koji dobijete kao klijent.”

Kategorije: Formula 1